Info Botswana

Botswana ligt in zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika. Botswana grenst in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika, in het noordoosten aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het noorden en westen aan Namibië.
De oppervlakte van Botswana is bijna 600.000 vierkante kilometer. Botswana is daarmee ongeveer 16 keer zo groot als Nederland.
Engels is de officiële taal van Botswana. Verder worden er inheemse talen gesproken zoals, Setswana, Kalanga en Herero.,Botswana heeft  2.065.398 ( 2011) inwoners de hoofdstad is Gaborone ,en de munteenheid is pula het tijdsverschil is plus 1 uur
Een groot deel van het land bestaat uit de Kalahariwoestijn en de overblijfselen van een vroegere woestijn. Het landschap is erg afwisselend, variërend van de enorme oase die Okavangodelta heet tot vlakten in het oosten en rotsconcentraties in Tsodilo. Een enkele rivier kronkelt nog door het land. De bekendste zijn de Choberivier in het noordwesten en de Okavangorivier.
Botswana heeft een woestijnachtig klimaat. De winter (mei tot en met juli) is koud en droog. Vooral 's nachts en 's ochtends vroeg dalen de temperaturen flink. In de zomer (september tot april) is het heet. Dan kent Botswana veel regen en donderstormen. Zowel de dagen als de nachten zijn erg heet, tot boven de veertig graden.
Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. De meeste Afrikaanse wildsoorten zijn er te vinden, samen met andere diersoorten die het land eigen zijn. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers.

De Delta

De Okavango Delta is een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld en zeker het meest bijzondere van zuidelijk Afrika.
De Okavango Delta is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de Okavango rivier. De Okavango rivier is een 1600 km lang en begint in het hoogland van Angola en mondt uit in de Kalahari.

De Okavango Delta is met 15.000 km2 de grootste ter wereld Het gebied bestaat uit een systeem van rivierarmen en stroompjes, beboste eilanden, riet-, lelie- en papyrusvelden, grasvlaktes en savanne. Het lage verhang van gemiddeld 8 cm/km doet het water bijzonder langzaam door de Okavango Delta stromen. Het water doet er ongeveer een halfjaar over om vanuit Angola naar de zuidelijkste punt van de Delta bij Maun te komen. Dit heeft tot gevolg dat de Okavango Delta als enige gebied in de regio een omgekeerd seizoen heeft. Juist in de droge tijd staat het water er het hoogst.

In de regentijd trekken dieren als zebra's, gnoes, buffels en olifanten weg van de Okavango Delta omdat er dan in het gebieden buiten de delta, waaronder de Kalahari, veel voedsel is te vinden. In de droge tijd trekken ze de delta weer binnen, omdat het stijgende water voor een uitbundige plantengroei heeft gezorgd.

De meeste van de duizenden eilanden in de delta zijn begroeid met bomen. De meest voorkomende soorten zijn wild date palm, mopane, sycamnore tig, sausage tree, baobab en umbrella thorn. De dierenwereld in de Okavango Delta is overweldigend. Nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, hagedissen, vissen en talloze insectsoorten. Verder zijn er zeldzame antilopen in de Okavango Delta zoals de lechwe en sitatoenga. Ander waterminnende dieren zijn olifant, waterbok, buffel, knobbelzwijn en groene meerkat.

Op de drogere stukken worden giraffe, zebra en antilopen als gnoe, kudu, lierantilope, hartebeest en impala aangetroffen. De neushoorn, die door stropers in de jaren zestig al uitgeroeid is, was een van de weinige ontbrekende dieren in de delta. De neushoorn is echter weer geherintroduceerd. Ook het hele spectrum aan grote jagers zoals de leeuw, gevlekte hyena, wilde hond, luipaard en jachtluipaard zijn aanwezig.

De Okavango Delta is een paradijs voor vogelaars. In het gebied leven meer dan 400 vogelsoorten waaronder talloze watervogels. Vogelliefhebbers hebben meestal een lange verlanglijst waarop bijzondere vogels voorkomen als Pel's visuil, kraanvogel, Sharpe's reiger, karmijnrode bijeneter, papyrusrietzanger, moeras graszanger, lady ross' toerako, Afrikaanse schaarbek, koperstaartspoor koekoek en natuurlijk de Afrikaanse visarend.

 
Home