Onze route
De route hebben we samengesteld met maatwerkspecialist Out in Afrika
We gaan met de ICE van Aken naar Frankfurt en vanaf Frankfurt vliegen we naar Windhoek
 
Hier volgt de route en een beschrijving van onze reis zoals ze samen gesteld is
 

Maandag
Vertrek vanaf Frankfurt met Air Namibie,


Dinsdag Aankomst Windhoek om 05.10 uur. Bij aankomst in Windhoek wordt u opgewacht door een vertegenwoordiger van Thrifty Car Rentals en overgebracht naar het Thrifty depot vlakbij het vliegveld. U neemt een huurauto 4x4 Double Cab (DC) met volledige afkoop eigen risico in ontvangst.

Na het tekenen van het contract met Thrifty (lees dit goed door) krijgt u uitleg over de werking van de auto. Zie ook Deel Twee van dit voorstel voor belangrijk voorwaarden voor de autohuur. De borg wordt ter plaatse via de credit card geregeld (zorg dat uw limiet hoog genoeg is). Bij het voertuig horen papieren om naar Botswana te reizen. Controleer dit.
Vervolgens op weg naar TERRA AFRICA (B&B). Dit smaakvol ingerichte guesthouse ligt in een gemakkelijk te vinden buitenwijk net ten zuiden van het centrum van Windhoek, met een schitterend uitzicht over Windhoek. De ontvangst door manager Rolf is relaxed en persoonlijk. Rolf en zijn partners gebruiken het guesthouse ook om kunst van Namibische kunstenaars te exposeren. Niet alleen schilderijen en beelden maar ook juwelierswaren worden hier (soms) vertoond en verkocht. Er is een klein zwembadje voor de afkoeling. Tevens is er een groot winkelcentrum vlakbij voor de eerste (c.q. laatste) boodschappen en tevens is er ook een groot aantal restaurants, waaronder het drukbezochte Joe‟s Beerhouse. Rolf helpt u graag met het reserveren van een restaurant. U kunt normaal terecht in het Guesthouse vanaf 14.00 (tenzij we iets anders regelen). Terra Africa is meestal de eerste en/of de laatste stop op de reis en Rolf is ook zeer behulpzaam met verdere suggesties en tips.
Windhoek, de hoofdstad van Namibië, staat bekend om zijn Duits koloniale invloeden die terug te vinden zijn in het straatbeeld van Windhoek. Alhoewel Windhoek geen wereldstad is, zijn er toch nog een aantal interessante historische gebouwen zoals het Christus Kirche, Alte Feste en de Clock Tower. Een bezoek aan het Alte Feste en State Museum of het Bushmen Art Museum zijn ook interessant. Vanuit Windhoek kunt u ook een bezoek brengen aan het Daan Viljoen Game Park waar u kunt kennismaken met enkele van de wilde dieren van Namibië. Vele wandelmogelijkheden. Windhoek is de enige plaats in Namibië waar (bijna) alles te krijgen is: goede medische voorzieningen, banken, ambassades, winkels, auto-onderdelen, etc.
In Namibië kunt u gemakkelijk pinnen in Windhoek, Swakopmund, Otjiwarongo en Okahandja. In deze provinciale centra zijn ook goede supermarkten. In de overige dorpen zijn de voorzieningen nog zeer basaal. Let op: bijna alle winkels sluiten op zaterdagmiddag en zondag. In Windhoek is er wel een supermarkt open op zondag. Check locaal wat de openingstijden zijn.

 

Woensdag
De eerste rit neemt u noordwaarts naar het WATERBERG PLATEAU NATIONAL PARK (B&B). Verblijf in Bernabe de la Bat Rest Camp maar het park wordt gewoon aangeduid met Waterberg NP. Restaurant en zwembad aanwezig. Vanuit het kamp kunt u inschrijven voor wildritten, waarbij u eerst ca. 20km over de weg rijdt naar de pas die naar boven leidt. Bovenop rijdt u langs diverse schuilplaatsen en drinkplaatsen. Het wild is vrij zeldzaam. Wel zijn er bijzondere dieren zoals de sabel antilope. Er is maar plaats voor 9 personen op het voertuig en het vertrekt al om ca. 14.30 uur en ‟s ochtends om ca. 06.00 uur. Indien u mee wilt, kunt u het beste zelf enige dagen van tevoren te bellen (houdt uw boekingsnummer bij de hand - het telefoonnummer volgt bij de laatste reisdocumenten). Van tevoren reserveren werkt niet goed en 14.30 uur is ook erg vroeg. De entreekosten tot het park kunnen niet van tevoren voldaan worden. Deze betaalt u bij de receptie van de kampen wanneer u incheckt. Indicatie toegangsprijzen per dag: N$80 per persoon plus N$10 voor de auto.


Donderdag
Verder via Outjo en Kamanjab naar PALMWAG LODGE (DBB), langs de D3706, aan de rand van een enorm privéreservaat dat reikt tot aan de Hoanib rivier en de Skeleton Coast. Camping en ongeveer 20 rondavels en huisjes, verspreid gebouwd, vrij eenvoudig maar adequaat ingericht. Er is een restaurant, een klein zwembad naast de bar met uitzicht op een drinkplaats waar regelmatig de woestijnolifanten komen drinken. De lodge is populair en vaak vol. Alleen mensen die van tevoren hebben geboekt worden toegelaten, en dat geldt zelfs voor kampeerders. Vanuit de lodge, die één van de centrale plaatsen is voor mensen die noordelijk Damaraland en het Kaokoveld verder intrekken, worden dagtochten georganiseerd op zoek naar de olifanten, de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn en het vele andere wild in dit prachtige lege en oorspronkelijke landschap.

 
 

Vrijdag
Vervolg de weg noordwaarts naar OPUWO COUNTRY HOTEL (B&B), vlakbij het fascinerende dorp Opuwo, de "hoofdstad" van de legendarische Himba. Opuwo wordt meestal bereikt na een lange stoffige reis en wanneer u eindelijk het dorp inrijdt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Het is niet alleen maar een "toeristensprookje": hier lopen nog echt leden van één van Afrika‟s laatste traditionele volkeren door de straten. De veel gefotografeerde Ovahimba of Himba met hun met rode oker geverfde lichamen en haar, gehuld in vellen en sieraden, de vrouwen nog helemaal authentiek, de mannen vaak in een onnavolgbare combinatie van westerse en traditionele kleding. Zij lopen hier zij aan zij met de aan hen verwante Herero, die (een totale tegenstelling) op de 19eeuwse Victoriaanse mode gebaseerde lange kleurige rokken en onderrokken dragen, gecombineerd met lijfjes en fraaie Creools aandoende hoofdtooien. De meeste Himba wonen niet in Opuwo maar komen naar het dorp om te ruilen/in te kopen of om het kleine kliniekje te bezoeken. Voorbij Opuwo ligt het prachtige en wilde Kaokoveld, waar een groot deel van de Himba nog op nomadische wijze leeft, altijd op zoek naar nieuwe weidegronden voor hun vee.
Deze lodge is prachtig aangelegd bovenop een heuveltop (360 graden uitzicht rondom), de kamers zijn klein maar praktisch en de ldoge is buiten het vaak rumoerige dorpje. Zwembad en curio winkel aanwezig. Vanuit de lodge kunnen trips worden georganiseerd naar Himba dorpen.


Zaterdag & zondag
Verder naar EPUPA CAMP (DBB), één van Namibië‟s meest afgelegen bestemmingen. Dit kamp ligt ca. 700m ten oosten van de Epupa watervallen, langs de Kunene rivier op de grens met Angola. Epupa Falls heeft een unieke aantrekkingskracht op avontuurlijke Afrika reizigers. Het is de meest “verre” locatie die bereikbaar is zonder kamperen in het wild. Hoewel er flink aan de weg gewerkt wordt is een 4x4 voertuig vooralsnog aan te raden. Landschappelijk is het een bijzonder gebied. Na kilometers ruig, droog en rotsachtig landschap en hier en daar flink wat navigatie, komt het bijna als een schok om ineens rietbossen, makalani palmen, prachtige wilde vijgenbomen en baobabs te zien. Het gebied is rijk aan vogels, en verder zijn er krokodillen (!), otters, en diverse antilope soorten. In dit gebied zijn de Himba nog heer en meester. Eén van de kraals van deze veel gefotografeerde en nog nomadische levende stam kan vanuit het kamp bezocht worden en de levenswijze is hier nog grotendeels in tact, in tegenstelling tot sommige nederzettingen nabij Opuwo.
De gidsen zijn zeer goed en er wordt met respect omgegaan met de lokale bewoners, en trouwens ook met de natuur. Geologisch gezien is het eveneens een oeroud en interessant gebied, met prachtige rotsformaties. Omdat Epupa zo‟n bijzonder contrast vormt met de omgeving en door de indrukwekkende tocht ernaar toe maakt het diepe indruk op bezoekers, soms meer dan de veel grotere (maar ook drukkere) Victoria Falls. Helaas is er al jaren een constante dreiging dat dit gebied geheel onder water zal lopen omdat de regering plannen heeft voor het maken van een enorme hydro-elektrische dam/stuwmeer. De meeste Himba‟s zijn hier sterk tegen, mede in verband met het belang van de voorouder graven (die u ook zult bezoeken). Het kamp zelf is behoorlijk luxueus, met grote canvas tenten op stahoogte, gebouwd op houten vlonders en met eigen (openlucht) douche en toilet. Er is beperkt elektriciteit (generator) en er zijn klamboes. Het centrale eet/drinkgebouw is mooi, ruim en open en vlak langs het water. Een steile kant voorkomt dat de krokodillen hier aan land kunnen komen. Ga onder geen beding het water in, maar gebruik het (piepkleine) zwembadje voor de afkoeling. Verder is er een hangbrug naar een eilandje in de rivier. Vanuit de kamp worden sundowner trips georganiseerd naar de watervallen en “raften” (kayaken) op de rivier (tweede- en derdegraads stroomversnellingen). Typisch een safari kamp in de beste zin van het woord: comfortabel maar niet excessief, zeer goede managers, leuke sfeer, een herinnering voor het leven. Zeker niet goedkoop maar gezien de logistieke uitdagingen waar een kamp van dergelijk niveau voor staat absoluut waar voor uw geld.


Prijsindicatie activiteiten:
Himba bezoek N$ 400,00 pp
Sundowner trip N$ 150,00 pp
Rafting (halve dag) N$ 400,00 pp
Rafting (volle dag) N$ 800,00 pp
3 uur wandeling met gids N$ 300,00 pp

 

Maandag
Terug naar het zuiden met als bestemming OTJITOTONGWE CHEETAH GUESTFARM (B&B), nabij Kamanjab. Dit is een voorbeeld van een familie die probeert cheeta‟s die anders door boeren in de omgeving waarschijnlijk zouden worden gedood een langer leven te geven. Cheeta‟s komen in Namibië op veel plaatsen nog in het wild voor en mede omdat hun natuurlijke prooi niet in overvloed meer beschikbaar is, doden ze soms geiten, schapen en ander vee. In het verleden werden de cheeta‟s zonder pardon uitgeroeid. De laatste jaren wordt op veel plaatsen geprobeerd een situatie van vreedzame co-existentie te creëren, maar dit betekent helaas toch vaak dat de cheeta‟s opgesloten worden, zij het in ruime omheiningen. De familie Nel doet hiervoor zijn best en u kunt in ieder geval de cheeta‟s (waarvan sommige tam zijn) van dichtbij observeren en fotograferen. Let op: NOOIT rennen in de nabijheid van een cheeta, hoe tam hij ook lijkt. De lodge bestaat uit eenvoudige chalets in een rustige omgeving. Klein eetzaaltje en zwembad aanwezig. Hier leert u ook meer over het fascinerende en soms harde leven van de boeren in deze zeer droge streek.


Dinsdag t/m donderdag
Door naar ETOSHA NATIONAL PARK (B&B), één van Afrika‟s beste en bekendste wildparken. Het park beslaat een oppervlakte van ca. 23.000 km2 (dus meer dan 75km bij 300km). Het park ontleent zijn naam aan de Etosha Pan zelf, een enorme plat droog meer met een witte zoute korst waarboven de fel schijnende zon enorme luchtspiegelingen maakt. De pan beslaat ongeveer een kwart van het park en op sommige plaatsen kunt u er overheen rijden. Na zomerse regenbuien vult de pan zich soms gedeeltelijk met water. Wat Etosha zo bijzonder maakt, zijn de vele bronnen en drinkplaatsen langs de rand van de Pan, vooral aan de zuidkant, en het savannelandschap dat vele grazende kuddes aantrekt. Met de grazende dieren volgen altijd de jagende dieren, vooral voor cheeta‟s en in mindere mate voor leeuwen zijn de open vlaktes ideaal jaagterrein. In dit gebied wemelde in het einde van de 19e eeuw van het wild. Kuddes van tienduizenden springbokken werden waargenomen. Zoals overal in Afrika werden de dieren in grote getale afgeschoten door de Europese jagers totdat Dr. F. von Lindequist, gouverneur van "Duits Zuid West Afrika", Etosha en Kaokoland in 1907 tot reservaat verklaarde. Nog steeds is Etosha aantrekkelijk vanwege de openheid van het landschap en de grote groepen grazende kuddedieren, die vaak met vele soorten tegelijk, de drinkplaatsen bezoeken. Het is niet ongewoon om bij één drinkplaats springbokken, kudu‟s, zebra‟s, giraffes, en olifanten tegelijk te zien drinken. Er zijn ook veel struisvogels, jakhalzen en meer dan 340 vogelsoorten. Grote katten zijn er ook (vooral leeuwen en cheeta‟s) maar in dit enorme gebied is de "katdichtheid" vrij laag
(bijvoorbeeld vergeleken met Krugerpark in Zuid-Afrika) en vele bezoekers aan Etosha zien geen katten. Niettemin blijft het een uniek en zeer fotogeniek park.
In Etosha zijn vier kampen. Drie van de vier hebben een drinkplaats bij het kamp die „s nachts verlicht blijft. U kunt hier gewoon op een bankje, overdag en „s nachts, urenlang kijken naar wat er allemaal gebeurt. De gelukkigen zien bijzondere zaken, bijvoorbeeld de bijna uitgestorven zwarte neushoorn, badderende olifantbaby‟s, of jagende leeuwen die een "kill" maken. Overdag kunt u tussen zonsopgang en zonsondergang (let goed op de hektijden) makkelijk zelf rondrijden op zoek naar dieren. Het is een goed idee om te parkeren bij een drinkplaats en daar geduldig op de passerende dieren te wachten. Check ook de speciale boeken bij de receptie waar belangrijke vondsten van bezoekers in gemeld worden (door de bezoekers zelf). Het is goed gebruik om vondsten ook aan passerende auto‟s door te geven dus als een passerende auto u gebaart te stoppen hebben ze waarschijnlijk iets bijzonders te melden verderop. Dit goede gebruik lijkt overigens meer en meer in onbruik te raken. NB: de snelheidslimiet is 50km/u dus zorg dat u vooral tegen zonsondergang niet te ver van uw kamp bent.
De drie oorspronkelijke kampen zijn:
Okaukuejo (spreek uit: Ookaukeedjo) in het zuiden, 120km ten noorden van Outjo, ca. 10km voorbij het toegangshek. Waarschijnlijk de beste drinkplaats die soms wel druk en rumoerig kan zijn (aan de "menskant" dan).
Halali – het kleinste kamp, tussen Okaukuedjo en Namutoni in (ca. 70km aan weerskanten). Ook hier een mooie drinkplaats die u bereikt na een wandeling van ca. 10 minuten.
Namutoni – aan de oostkant, ca. 5km van het hek, het originele fort van de Duitse bezetters, geheel in "beau geste"stijl, vierkant wit fort met torentjes. De namen van de officieren staan nog boven de fortkamers. Het fort is vrij toegankelijk maar de oude uitkijktoren alléén voor bezoekers die ‟s nachts ook in het kamp slapen. Ook hier is een drinkplaats maar hier komen meestal minder dieren dan in de andere kampen.
Dolomite is een nieuw kamp in het uiterste westen, in het grote gedeelte van het park dat voorheen gesloten was voor bezoekers. Het is veel kleiner (slechts 20 units) en heeft geen winkeltje of benzine, maar wel een prachtig uitzicht over de vlaktes en een veel mooier zwembad dan de andere kampen.
Alle kampen hebben diverse soorten units, een zwembad en een restaurant. De oudere kampen hebben ook een camping, kampwinkel en een benzinestation maar de aanvoer van brandstof is niet stabiel. Dus zorg dat u overal tankt waar het kan en neem het zekere voor het onzekere. Mede omdat Etosha zo populair is en de Namibische autoriteiten een vrijwel ondoordringbaar boekingskantoor hebben is het zaak op tijd te boeken voor een bezoek aan het park.
De entreekosten tot het park kunnen niet van tevoren voldaan worden. Deze betaalt u bij de receptie van de kampen wanneer u incheckt. Zij geven u dan een badge die u nodig heeft om het park weer te verlaten. Indicatie toegangsprijzen per dag: N$80 per persoon plus N$20 voor de auto.
NB. We hebben op dit moment begroot één overnachting in Okaukuejo, één overnachting in Halal en één overnachting in Namutoni.

 
 

Vrijdag
Oostwaarts via Grootfontein naar TSUMKWE COUNTRY LODGE (B&B), een eenvoudige bestemming net buiten het dorp Tsumkwe, twee uur rijden van Khaudum National Park. De lodge heeft ca. 25 tweepersoonskamers, de meeste zijn grotendeels van canvas. Enkele kamers zijn van steen. Alle kamers zijn voorzien van badkamer en ventilator. Er is een restaurant, bar en een zwembadje. Er is ook een klein kampeerterrein bij de lodge. Een generator voorziet tot 22.00 uur in elektriciteit. Vanuit Tsumkwe Country Lodge kunt u meerdere activiteiten ondernemen. Gezien de beperkte beschikbaarheid van gidsen en voertuigen wordt aangeraden om de activiteiten van tevoren te boeken. Zo kunt u deelnemen aan een halve of volle culturele dagtour voor interactie met de Ju/‟hoansi bushmen. U bezoekt een lokaal dorp en gaat met de bushmen jagen en verzamelen. Het is ook mogelijk om een volle dagtour te maken waarbij het bezoek aan de bushmen gecombineerd wordt met een bezoek aan Nyae Nyae Pan en Holboom. De Nyae Nyae Pan ligt ca. 18 km van de lodge en hier kunt u de echte wilde natuur nog beleven. Januari t/m april zijn hier de beste maanden voor vogelliefhebbers, voor grootwild zijn mei t/m oktober de beste maanden. Echter het gebied is nog volledig wild, dus het kan ook zijn dat u niets ziet. Er zijn in het gebied meer dan 300 verschillende vogelsoorten geteld en vaak gezien wild is o.a. olifant, jakhals, gemsbok, gnoe, springbok en rode hartebeest. Een andere variatie op deze excursie is meer gericht op wandelen. De Nyae Nyae Pan en omliggend gebied bieden veel mooie fotogelegenheden, om deze te bereiken moet u echter wel steile hellingen beklimmen.
NB. Er is niet altijd benzine in Tsumkwe dus tanken in Grootfontein!
Van hieruit zijn tochten te maken (kosten ter plaatse te betalen) bijvoorbeeld: Volle dag tour met de Ju/’hoansi bushmen (vertrek vanaf de lodge om ca. 07.30 uur, duur ca. 8 uur) ca. N$ 770 per persoon Halve dag tour met de Ju/’hoansi bushmen (vertrek vanaf de lodge om ca. 13h00, duur 4 uur) ca. N$ 440 per persoon Volle dag tour met wandelingen in de omgeving van Nyae Nyae pan naar mooie fotografische uitzichtpunten, u dient wel steile hellingen te kunnen beklimmen (vertrek vanaf de lodge om ca. 07.30 uur, duur ca. 8 uur) ca. N$ 770 per persoon
Voor alle prijzen geldt dat er 3 of meer deelnemers aan de tour moeten zijn, indien dit niet het geval is betaalt u een toeslag.


Zaterdag & zondag
Een korte rit naar NHOMA CAMP (1ste nacht DBB / 2de nacht ALL) bij het gehucht Aasvoelkrans, dichtstbijzijnde dorp is Tsumkwe, 2 uur rijden van het ruige Khaudum National Park. Dit is één van Namibie‟s meest afgelegen en meest bijzondere bestemmingen. Nhoma is een kamp met grote luxe tenten met eigen sanitair en redelijk comfort (voor de bush) op loopafstand van een dorpje van de Ju/‟hoan San (Bosjesmannen). De Bosjesmannen behoren tot de oudste bewoners van Afrika. Tot relatief kort geleden leidden velen nog een traditionele en nomadische levensstijl van jagen en verzamelen. Inmiddels is de levenswijze meer gesetteld maar de ongeëvenaarde kennis van de bush is nog steeds aanwezig en enkelen jagen nog op de traditionele manier. Dit is een normaal dorp waar alleen de gasten van Nhoma soms een bezoek brengen. Natuurlijk laten zij sommige dingen, zoals spel en zang, zien omdat ú er bent, maar ook zonder bezoekers worden deze vaak gedaan en het enthousiasme is absoluut echt. De dag wordt meestal afgesloten met traditionele dansen, maar ook niet altijd. Er is geen vast programma. U bezoekt het dorp zelf met een zeer goede gids en gaat tevens wandelen met spoorzoekers op jacht op zoek naar klein wild, honing, etc. Eigenaars van het kamp zijn Arno en Estelle Oosthuysen, door het „frontier‟ leven gepokt en gemazelde Afrikaners die al 10 jaar met de bushman werken en onder meer vele filmcrews en onderzoekers ontvangen hebben. Arno‟s eigen kennis van de bush is zo mogelijk nog groter dan die van de Bushmen en de laatste jaren verschijnt hij dan ook steeds vaker zelf op de televisie.

 

Maandag & dinsdag
Bij Dobe de grens met Botswana over en daarna door naar DROTSKY’S CABINS (BO) gelegen in de Okavango Panhandle op de weg van Maun naar Namibië, ten zuiden van Shakawe. Drotsky‟s staat bekend als een van de meest gastvrije lodge‟s in Botswana en wordt gerund door Jan en Eileen Drotsky. De lodge ligt aan de Okavango Rivier en in de omgeving liggen mooie bossen. Restaurant en bar aanwezig. Vanuit deze lodge kunt u vissen en op zoek naar de vele vogels die zich in de omgeving bevinden.


Woensdag & donderdag

Overnachting in NAMUSHASHA LODGE (B&B), 24km te zuiden van Kongola aan de Kwando Rivier (inclusief nijlpaarden) in het oostelijk deel van de Caprivistrip. Mooie lodge met ca. 27 kamers/bungalows en camping, uitkijk over een “hippo pool” waar ook zeer veel vogelsoorten komen. Er is een klein zwembad, bar, terras en restaurantje. Mogelijk activiteiten o.a. wandelroute, boottochten op de rivier en game drives in het West Caprivi Gamepark, bezoek aan traditionele dorpjes, en Mudumo en Mamili Parken.
De Caprivistrip is een Namibische landtong die ver naar het oosten doorloopt helemaal tot aan de grens met Zimbabwe en Zambia. Het is duidelijk een voorbeeld van koloniale gekte: eind 19e eeuw werden door Europese grootmachten die elkaar bevochten tijdens de fameuze Scramble for Africa met ferme potloodstrepen lijnen getrokken door Afrika. In het geval van de Caprivistrip van west naar oost, met het oog op “navigatie van de Zambezi en door naar de Indische oceaan”. Landschappelijk en ook etnisch gezien wijkt de Caprivistrip zeer af van de rest van Namibië. Het groene en waterrijke landschap doet eerder denken aan Botswana‟s Okavango delta. Inderdaad is dit één groot ecosysteem en in de strip is flink wat wild te zien in diverse reservaten. Verder loopt er een redelijk goede weg doorheen richting VicFalls en Kasane. Let op: op (een deel van) de Caprivistrip wordt de Botswaanse tijd aangehouden.
Mudumo National Park en Mamili Reserve liggen in de zuidwestelijke hoek van de oostelijke Caprivistrip, waar de Kwando rivier ombuigt (en daarna Linyanti heet). Dit natuurgebied is nog zeer wild en normaal gesproken alleen toegankelijk met ervaren 4x4chauffeurs (en dan nog soms niet). Boek een excursie ter plaatse of check in ieder geval hoe de wegen erbij liggen. Dit gebied vormt één ecosysteem met de veel bekendere wildgebieden aan de andere kant van de rivier in Botswana, waar exclusieve lodges als Selinda, Linyanti, Duma Tau en King‟s Pool gelegen zijn. Indicatie toegangsprijzen per dag: N$40 per persoon plus N$10 voor de auto.

 

Vrijdag t/m zondag
Via Nguma Bridge weer de grens met Botswana over en vandaar door naar CHOBE SAFARI LODGE (BO). Dit is een wat grotere lodge net tussen het centrum van Kasane en de parkgrens, langs de mooie Chobe rivier. Zwembad, bar, beauty salon, internet café, etc is alle aanwezig. De lodge heeft verschillende kamertypes. De nieuwste kamers worden de Safarikamers genoemd. Iedere safarikamer heeft airco, bad en douche. Daarnaast hebben ze allemaal een patio (terrasje) vanwaar u uitzicht heeft over de rivier. Deze kamers liggen nabij het hoofdgebouw. De andere luxe kamers worden de Rivierkamers genoemd. Ook deze kamers beschikken over airco en badkamer en patio. De rivierkamers liggen aan het hoofdgebouw vast. Daarnaast zijn er nog de meer eenvoudige rondavels, welke verspreid liggen in de tuin van de lodge. Deze hebben geen airco, maar wel een ventilator en badkamer. Let wel op voor alle kamertypes geldt dat er roken en niet-roken kamers zijn. Indien u een voorkeur heeft, graag doorgeven bij boeking. De lodge beschikt ook over een aantal kampeerplaatsen. Activiteiten dienen apart geboekt te worden bij de receptie. Er zijn o.a. boottochten en game drives in Chobe National Park. Indien u zowel een boottocht als een gamedrive wilt doen kunt u dit het beste op dezelfde dag boeken, zodat u slechts één maal toegang tot het park betaalt.
NB. U slaapt in een Rivierkamer.
Chobe National Park ligt langs de machtige Chobe rivier. De Chobe is naast de Zambezi en de Kavango één van de grote rivieren in deze voor Afrikaanse begrippen ongewoon goed van water voorziene regio. Het gehele park is letterlijk de “stamping ground” van de grootste kuddes Afrikaanse olifanten ter wereld. Het is een fantastische gezicht om kuddes van soms honderden olifanten in de drogere maanden te zien afdalen naar de rivier voor hun dagelijkse inname van zo‟n 80-100 liter water “per persoon” per dag. Ook ander groot wild is in ruime hoeveelheden aanwezig, met name buffels (ook hele grote kuddes), leeuwen en bijzondere antilopen zoals lechwe en puku. In de rivier zijn krokodillen en nijlpaarden en er komen honderden vogelsoorten voor, waaronder veel visarenden met hun karakteristieke roep en prachtige gekleurde wever- en honingvogeltjes. Iets van de rivier af is dit gebied onmiddellijk veel droger dan de meer zuidelijk gelegen Okavango delta zelf maar het vormt één ecosysteem met de Okavango, het tussenliggende Moremi gebied, en ook met de tegenover liggende oever (Caprivistrip, onderdeel van Namibië). Vanwege de uitgestrektheid en ruigheid van het meer zuidelijk deel van het park zijn er inmiddels dagelijks veel wildritvoertuigen aan de noordkant in de buurt van het wild. In die zin zijn aangrenzende gebieden als de Linyanti en Kwando minder aangetast. Niettemin blijft het park een bezoek waard en een boottocht op de rivier bij ondergaande zon is eveneens zeer aan bevelen. Kostenindicaties (globaal) boottocht of gamedrive US$ 45 pp, parktoegang ca. US$ 15 pp.
Chobe Safari Lodge kan dagtrips naar de Victoria Watervallen in Zimbabwe regelen. Dit is ca. 80km rijden met een auto met chauffeur inclusief 2 x grensformaliteiten zowel heen als terug. Maar het is de moeite waard! (zie beschrijving van de Victoria Watervallen). De kosten van de transfer bedragen ca. US$ 70.= per persoon bij minimaal 2 personen. Entree tot de Watervallen is ca US$ 30.= per persoon en het visum voor Zimbabwe kost ca. US$ 50.= per persoon (beide zelf ter plaatse te voldoen). De douane is nog van ouderwets Afrikaanse snit, vooral de Zimbabwaanse. Wees geduldig, zorg voor recente dollar biljetten in kleine coupures (er is nooit wisselgeld…) en neem zelf een pen mee.De transfer naar de Watervallen is niet inbegrepen in de begroting.
De Victoria Waterval is één van de zeven wereldwonderen. Lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya oftewel De Rook Die Dondert.

Deze legendarische Afrikaanse bezienswaardigheid wordt gevormd door de machtige Zambezi rivier die zich honderden kilometers een langzame weg heeft gebaand door het landschap en dan plotseling, op een punt waar de rivier bijna 2km breed is, met 454 miljoen liter water per minuut, in de diepe kloof stort. Deze kloof is zo‟n 180m diep en heel smal, vandaar dat de watervallen zo goed zichtbaar zijn vanaf de tegenoverliggende kliffen en dit is wat de VicFalls tot zo‟n spectaculaire waterval maakt. Het resultaat is de breedste ononderbroken waterval ter wereld met een opstuivende waterwolk (“the spray”) van soms wel 500m hoog die tot op een afstand van 30km zichtbaar kan zijn. Direct rondom de watervallen is een vochtig tropisch ecosysteem ontstaan met weelderige begroeiing. In 1855 was de ontdekkingsreiziger David Livingstone de eerste blanke die de watervallen zag en het overleefde) en hij beschreef ze aan zijn koningin Victoria met de volgende beroemde zin: “No one can imagine the beauty of the view from anything witnessed in England. It had never been seen before by European eyes; but scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight” . Naarmate u dichterbij komt (en afhankelijk van de tijd van het jaar) daalt een fijne regen neer dus bescherm uw camera‟s goed. De Falls zijn zowel vanaf de Zambiaanse als de Zimbabwaanse kant goed te bezichtigen, met in het midden de bekende brug over de kloof (met grensformaliteiten).

 

Maandag
Vervolg de weg naar het zuiden met een overnachting in NATA LODGE (BO), een bekende lodge 10km ten oosten van Nata op de Francistown weg. Gunstig gelegen op het kruispunt van twee belangrijke doorgaande wegen. Vanuit de lodge zijn eventueel trips te maken naar de zoutpannen, maar voor de meeste reizigers is het slechts een “stop-over” plaats. De lodge is vooral bekend onder de vogelliefhebbers, tijdens u verblijf zult u er zeker een paar spotten. In augustus 2009 is de lodge heropend, nadat de lodge verwoest werd door een grote brand in 2008. Er zijn 22 nieuwe houten chalets voorzien van airco en badkamer met bad en buitendouche. Verder zijn er 10 luxe safari tenten allemaal met badkamer en buitendouche. Bij de lodge is een groot kampeerterrein. Er is een restaurant en een bar die uitkijkt over het zwembad.


Dinsdag & woensdag
Westwaarts naar AUDI CAMP (B&B). Vroeger lag dit bekende kamp echt een stukje buiten Maun maar inmiddels groeit het dorp zo snel dat het eigenlijk meer in een buitenwijk is. Audi ligt op de oevers van de Thamalakane Rivier langs de Shorobe weg richting Moremi Game Reserve, 12km van Maun centrum. Audi heeft diverse zeer betaalbare opties om te overnachten. Er is een kampeerplaats die favoriet is bij “backpackers” en “overlanders”, er zijn reeds opgezette koepeltenten (met matrassen op de grond; beddengoed eventueel te huur) en echte Merutenten (dus grote tenten waarin u kunt lopen met normale bedden). Deze hebben alle drie gedeelde douche en toiletruimtes (dus zoals op een camping, u loopt er naar toe – douche en toiletten ruim en schoon). Daarnaast zijn er dan nog enkele Luxe Tenten op houten platforms met eigen sanitair. Audi is een gezellige bestemming vanwaar veel safari‟s vertrekken of juist weer aankomen. Er is een zwembad, een grote bar en een onverwacht goed restaurant. Vanuit de receptie worden vele soorten tochten de delta in georganiseerd, de meeste goed betaalbaar, onder andere dagtochten met mokoro, meerdaagse kampeersafari‟s en ook luxe mobiele safari‟s. U kunt overtollige bagage veilig in bewaring geven, er zijn barbecues, er is een wasservice, en brandhout, steenkool en ijs zijn te koop. Audi is levendig met veel gasten die komen en gaan, soms midden in de nacht, maar wel echt een safari-Afrika sfeer. De hutten en huizen rondom leveren soms ook geluid op (er zijn ezels; soms blaffende honden ‟s nachts) maar niettemin is het een praktisch en consistent adres met veel mogelijkheden en nog steeds betaalbaar, ondanks de enorme groei van de safari- industrie in Maun. Let wel goed op uw spullen.
Wij hebben begroot de: Luxe tenten
NB. Van hieruit kunt U met locale gidsen ter plaatse een tocht regelen via het safaridesk naar de delta of Moremi. Er zijn allerlei opties (dagtochten of meerdaagse tochten; per boot, kano, voertuig of vliegtuig). Voorlopig is dit dus open gelaten. Meer info over excursies op de website van Audi Camp

www.okavangocamp.com, zie Trips & Safaris. 8 Botswana Pula is ongeveer 1 Euro (dus Pula prijzen delen door 8).

 

De Okavango Delta is een natuurwonder dat nog steeds niet geheel begrepen wordt door biologen en geologen.

In het zanderige centraal Zuidelijk Afrika is een ondiepe “schotel” van ca. 16000 vierkante kilometer, die een klein beetje noordwaarts gekanteld staat. In dit droge gebied valt alleen tijdens de hete zomermaanden (december-januari) regen. Echter, ver in de Angolese hooglanden valt meer regen, en de daaruit voortvloeiende rivier de Kavango (of Okavango) bereikt de zandschotel na een reis van honderden kilometers die enkele maanden duurt. Elk jaar, ongeveer in juni, stuit het water op de enorme dorstige schotel en probeert een weg te vinden door een wirwar van gaten en geulen. Steeds verder duwt het water en een uitgestrekt moerasgebied met droge en natte stukken en bijbehorende weelderige vegetatie, elk jaar weer een beetje anders, is het gevolg. Door de uitgestrektheid van het gebied en de absorberende zandbodem stroomt het water steeds langzamer. Het meest zuidelijk punt is de Makgadigadi Pans, waarop zich in natte jaren een meer kan vormen van 1000km omtrek (en slechts 25cm diep). Onvoorstelbaar voor bezoekers die dit gebied in een droge periode bezoeken en de door luchtspiegelingen verwrongen kurkdroge vlakte zien. Uiteindelijk is het land te uitgestrekt en de kracht van de rivier onvoldoende om door te stromen naar zee – na enkele maanden begint het zuigende water zelfs terug te stromen. Uiteindelijk verdampt een groot deel onder invloed van de verzengende zon, de droge periode, waarna de hele cyclus weer opnieuw begint. Dit gebied is waarschijnlijk het meest ongerepte en tevens meest wildrijke natuurgebied in heel Zuidelijk Afrika.
Water = vegetatie = grazende dieren = roofdieren. Dit is meteen de verklaring voor de concentraties dieren: enorme kuddes antilopen en olifanten die op hun beurt leeuwen, cheeta‟s, hyena‟s, wilde honden en andere roofdieren aantrekken. Voeg daarbij een prachtig open landschap met afwisselend water en savannelandschap, vele bijzondere bomen, honderden vogelsoorten, en ook nog prachtige zonsondergangen – en alle ingrediënten voor de perfecte safari zijn aanwezig.

 

Donderdag
Door naar de grens met Namibië en ZELDA GUEST & GAME FARM (B&B), ca. 90km ten oosten van Gobabis en 20km ten westen van Buitepos grenspost. Handige stop onderweg naar Windhoek. Zelda‟s is een grote pleisterplaats met camping en lodge waar ook veel groepen overnachten. De lay-out is enigszins chaotisch als gevolg van langzame uitbreiding door de jaren heen, maar alles is er: restaurant, schaduwrijke tuin, zwembad, trampoline, camping, terrassen, etc. De kamers zijn enorm en ingericht met veel bloemetjes c.q. safari dekbedden etc. Er worden diverse dieren in kooien gehouden waaronder cheeta‟s, python. Tijdens het voeren van de dieren wordt er uitleg gegeven over hun individuele geschiedenissen (m.a.w. hoe ze daar terecht gekomen zijn). Naast de dieren in hokken zijn er nog meer activiteiten op de boerderij te doen. ‟s Ochtends en ‟s avonds zijn er wildritten op de boerderij (N$45,00 pp). Tijdens de wildrit zijn verschillende wilde dieren, waaronder giraffe, verschillende antilopensoorten, dromedarissen en als u veel geluk heeft ook luipaarden of cheeta‟s. Het is ook mogelijk om een lange wandeling te maken onder begeleiding van een San-gids. Op een, voor Europeanen kale, uitgestrekte vlakte, laat de gids zien wat er allemaal leeft en hoe de San overleven. Nabij de lodge is een Bushman (San) dorp waar, tijdens een middag en avond vullend programma, uitleg wordt gegeven over de levenswijze, dans, eten, etc van de San (bosjesmannen). Minimaal aantal personen is 10. Ook bestaat er de mogelijk om een Bushman walk te doen. U gaat hierbij ongeveer een uur wandelen met Bushman. Dit kan vanaf 2 personen. Kosten ca. N $75 pp.
Sinds kort is het ook mogelijk om in het Bushman dorp te overnachten. De huisjes zijn zeer eenvoudige grashutten, zonder elektriciteit en met een gemeenschappelijk toilet. Indien u verblijft in het Bushman dorp wordt u om 15.00 uur bij de lodge opgehaald en naar het dorp gebracht en de volgende ochtend na ontbijt weer opgehaald. Bij boeking aangeven indien u hier wilt overnachten. Minimum aantal bezoekers 4, maximum 10. Bent u met twee personen dan is het wel mogelijk, maar dan betaalt u voor 4.


Vrijdag
Na een lange reis kunt u de laatste dag weer op adem komen bij het reeds bekende TERRA AFRICA (B&B).

Zaterdag
Terug naar het vliegveld van Windhoek. Huurauto inleveren en vertrek met Air Namibia .


Zondag
Aankomst Frankfurt om ca. 06.00 uur.

 
 
Home