Burgh Haamstede
11 februari 2010 – 15 februari 2010

Om de carnaval te ontvluchten gaan we dit jaar naar Schouwen-Duiveland. We hebben een optrekje gehuurd in Burgh-Haamstede  Dit is een woonkern, gelegen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Het bestaat uit twee dorpen: Burgh en Haamstede, die nog duidelijk herkenbaar zijn. Met 4517 inwoners (2008) is het na Zierikzee de grootste kern op het eiland.

Als we thuis weggaan is het koud  maar zonnig. De dogs gaan mee en weten nog niet wat ze te wachten staat. Tara vindt het maar niks dat heen en weer geloop naar de auto om in te pakken. Luca moet alles zien en zit al in de auto voordat er iets van bagage in zit. We vertrekken op tijd en rijden via België naar Zeeland. Voordat we naar het dorp gaan, wandelen we bij Neeltje Jans aan de Oosterschelde een flink stuk. KOUD! WIND! De tranen drijven over mijn wangen van de kou, de dogs zijn uitgelaten maar zelfs John heeft het koud. Morgen maar een lange onderbroek aan met wandelen.

Tara & Luca

Dan naar het park, resort Haamstede. We hebben een huisje vlak bij de park ingang en de parkeerplaats. Vrijstaand , klein maar praktisch, Ik ga met de dames aan de wandel en John zorgt voor het eten. Jammer van alle boeken en films maar vanavond gaan we op tijd naar bed.

Burch-Haamstede

’s Morgens sneeuwt het een klein beetje, we zijn op tijd op en gaan naar de Oosterschelde, het is grijs en blijft licht sneeuwen. Niet echt foto weer, John z’n camera stopt er zelfs mee en wil pas weer iets doen als ie in de warme auto is. Tara en Luca hebben nergens last van, ze genieten van de zee en rennen dat het een lieve lust is. Vandaag is het feest: Straô rieen. Dit is een zeer oude, lokale traditie die aan de westkant van Schouwen-Duiveland in ere gehouden wordt. Bij deze traditie nemen de zeeuwse werkpaarden een voetenbad in de koude Noordzee. Deze jaarlijkse voetwassing werd een dorpsfeest waarbij de werkpaarden fraai worden  versiert met linten, rozetten en pomponnen. De berijders dragen vaak een witte broek, zwarte hoge schoenen en een zwarte jas met hoed. De paarden worden door de plaatselijke harmonie uitgeleide gedaan en als de tocht terug voert van het strand wordt er in de cafe’s wat gedronken.

stroa rieen
strao rieen

Ik ben wat vroeg om de paarden terug te zien komen en dus ga ik eerst naar  slot Haamstede. Achter de burcht gaat een weggetje naar de Zeepeduinen. Een gedeeltijke gesloten en beschermd gebied. Ondertussen schijnt de zon en is het heerlijk wandelen. Vanaf de uitkijktoren is het uitzicht enorm, ik maak foto’s van de vuurtoren en het uitzicht. Tara en Luca struinen rond tussen de overblijfselen van de burcht. Dan maar de GPS aan en door het bos naar de andere kant van het dorp. Nog ff langs de bakker voor een lokale lekkernij.

Duinen
Duinen

Zondagochtend is het grijs maar droog. Na het ontbijt met verse broodjes gaan we naar boswachterij westerschouwen. Dit is een duinbos waar nog reeën en damherten leven. Staatsbosbeheer is hier bezig met een duinherstelprogramma. Bij het gat van het schip gaan we het strand op en lopen langs het strand tot we bij boompjespunt het gebied in gaan. Dan lopen we door het bos terug. Na de middag begint het te sneeuwen en vinden we het goed geweest. Het was een lange maar mooie wandeling.

KAARTLEZEN
kAARTLEZEN
STRAND

We zijn lekker uitgerust en uitgewaaid en bijgeslapen. Geen kater van de carnaval.

Hannie 2010

En nou verder met de voorbereiding voor onze 4x4 trip door Namibie .Terug naar pagina Europa