Wroclaw (Breslau)
Deze stad hebben we bezocht in Augustus 2009 niet gelijk als een bewust City bezoek ,Maar omdat we uitgenodigd waren op de bruiloft van een vriend van ons.
Marktplaats

Wrocław  : Breslau) is een stad in het zuidwesten van het huidige territorium van polen gelegen aan de rivier de Oder. Het karakter van de stad is vooral bepaald door het verloop van zijn zeer grillige naoorlogse geschiedenis. Wrocław is de belangrijkste historische stad van Silezie en de hoofdstad van hetWoiwodschap-Neder-Silezie . Dolnośląskie Wrocław telt 650.000 inwoners waarmee het de derde stad van Polen is.

Europees kampioenschap voetbal 2012
Dit word georganiseerd door Polen en de Oekraïne
In Polen wordt gespeeld in Gdansk, Poznan, Warchau, en Wroclaw.
Op het moment word er nog uit allemacht gebouwd aan autosnelwegen stadions ,vliegveld enz voor dit grote evenement.

In Wroclaw vind je ruim 300 restaurants, pubs en café's. Wroclaw heeft geen eigen regionale keuken, maar je vindt er wel Poolse, Italiaanse, Franse en Oosterse restaurants. Voor een Galicië-sfeer kan je terecht inKarczma Lwowska aan het marktplein. Je kan er Baczewski-vodka proberen en 'darmen op zijn Lvovs' eten.
De Poolse keuken is nogal zwaar en vet: veel noedels, aardappelpuree, dikke soepen en vooral heel veel vlees en weinig groente.

 

Zoals het een stad met een ruim duizend jaar lange geschiedenis betaamt, kan Wrocław zich beroemen op prachtige monumenten uit alle historische periodes. Toeristen beginnen de bezichtiging van de stad meestal bij het Markplein (Rynek), dat nog steeds het hart van de stad vormt. In de nabijheid van de Markt bevinden zich gotische kerken: St. Elisabethkerk – de oude parochiekerk en de begraafplaats van Wrocławse patriciërs, en de St. Maria Magdalenakerk, waar zich een van de oudste en mooiste Romaanse portalen van Midden-Europa bevindt. Men kan niet voorbij aan het barokke gebouw van de Universiteit van Wrocław met daarin de Leopold-Aula, bekend dankzij illusionistische schilderingen en een rijkdom aan bewonderenswaardig stukwerk. Zeer aan te bevelen is de Universiteitskerk met prachtige fresco's.

 

Langs de toeristische route liggen ook het Piaskowa-Eiland en het Ostrów Tumski – een eiland van gotische kerken en een mooie kathedraal. Hier ligt ook de Botanische Tuin. De Hala Ludowa (Volkshal) en het Szczytnicki Park met de enige Japanse Tuin van Europa zijn ook een must, hoewel dit een langere tocht naar het oostelijke deel van de stad inhoudt. Het is ook de moeite een wandeling te maken langs de zgn. planty – een lang stadspark dat parallel loopt aan de langste stadsgracht van Europa van 3860 meter.
Ook het het Panorama van Radawicka. Is een bezoek meer dan waard
Dit is een groot cirkelvormig doek, van 120 op 15 meter, dat de overwinning van 4 april 1794 voorstelt: de Poolse troepen, onder leiding van Tadeusz Kosciuszko, versloegen toen het Russische leger.

De Oude Stad van Wroclaw kan niemand koud laten .

fotos staan bij de link reisfotos
Home