Berlijn City trip Mei 2009

 

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland en als stadstaat een deelstaat van dat land. Met zijn 3.442.675 inwoners is het tevens de grootste stad van het land en de op één na grootste stad in de Europese Unie. De stad ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan ze sinds 1920 geen deel meer uitmaakt.

Info Wikipedia

 

Berlin gedenkt der Luftbrücke 1948/49

Mit einem Tag der offenen Tür auf dem ehemaligen Flughafen Tempelhof feiert Berlin am 12. Mai 2009 den sechzigsten Jahrestag der Beendigung der Blockade.

Checkpoint charlie

Checkpoint Charlie

Een voormalige controlepost in de Berlijnse Muur. Gelegen bij de Friedrichstrasse. Checkpoint Charlie was voor buitenlanders de enige doorgang over de weg naar Oost-Berlijn. Tenminste, alleen buitenlanders die niet uit West-Berlijn, West-Duitsland of Geallieerde landen kwamen, mochten de grenspost passeren. Na de val van de Muur (1989) werd Checkpoint Charlie opgeheven. Niet veel later, in 1990, werd de gehate grenspost met de grond gelijk gemaakt. Het wachthuisje dat je vandaag de dag ziet, is een kopie. Het is er in 2000 neergezet. Checkpoint Charlie is één van de weinige tastbare herinneringen aan de Koude Oorlog. Verder kun je naar het Haus am Checkpoint Charlie gaan. Dit is een museum, onder meer over de vluchtpogingen van Oost naar West.

Description: Checkpoint Charlie

Potsdam

Checpoint Charlie foto's: bron Bundesarchiv
Der Bau der Berliner Mauer (tip)

Dag 1:

We vertrekken rond 7.30 vanaf de Centrale in Buggenum (werk John) het is een trip naar Berlijn georganiseerd door de personeelsvereniging. Het zijn rond de 620 km en we hopen in de namiddag aan te komen in Berlijn.
Na diverse stops  komen we rond 16.00 uur aan in Berlijn ,we overnachten tijdens ons verblijf in èèn van de NH hotels die Berlijn rijk is, het NH hotel Kurfuerstendamm

NH hotel Kurfuerstendamm

Het is een schitterend hotel ,het enigste minpunt is de achterkant ligt aan de spoorbaan .
‘S avonds hebben we een gezamenlijk diner bij San Marino op het Savingyplein. De rest van de avond (nacht) kunnen we zelf invullen ,we begeven ons dan in het berlijner nachtleven het is een 24 uurs economie en er zijn dan ook veel zaken de klok rond open .

Kurfürstendamm

De Kurfürstendamm is 3,5 kilometer lang en werd in de 16de eeuw aangelegd opdat de koetsen van de keurvorsten naar hun jachtpaviljoen in Grunewald zouden kunnen rijden. In die tijd was het niet meer dan een veredeld ruiterpad
Toen kanselier Otto von Bismarck Parijs bezocht, raakte hij gefascineerd door de Champs-Élysées, en hij besloot dat ook de hoofdstad van Duitsland zo een indrukwekkende boulevard moest bezitten. Tussen 1883 en 1886 werd de Ku'damm dus verbreed en er vestigden zich zakenlui, artiesten en rijke burgers. De boulevard werd een van de belangrijkste van de stad.

Tijdens de roerige jaren '20 werd de Kurfürstendamm een levendig centrum: cabarets, revuezalen en bioscopen schoten als paddenstoelen uit de grond. Nu, jaren na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, is er bijna niets overgebleven van het Berlijn van toen.

Maar de Ku'damm bleef even levendig als vroeger: met de Breitscheidplatz en de wereldbolfontein (Wasserklops) van roze graniet is het een van de drukste ontmoetingsplaatsen van de stad.

Dag 2
Na een heerlijk ontbijtbuffet, stappen we in de bus voor een rondrit door de stad. We zien o.a. de Brandenburger Tor, de Berlin Alexanderplatz, de Berliner Dom, de Reichstag, de Kurfurstendamm, etc. etc.
De bezienswaardigheden worden omlijst met een interessant verhaal door de gids. Al gauw hebben we in de gaten dat je Berlijn niet in 4 dagen kan bestrijken.

De middag en avond van dag 2 zijn ter eigen invulling. We besluiten eerst naar het Kadewe te gaan
Kaufhaus des Westens (afgekort tot KaDeWe) is een Duits warenhuis Het bevindt zich in de Tauentzienstraße in het Berlijnse stadsdeel Schöneberg dicht bij de Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche in het centrum van Berlijn. Het is het grootste warenhuis op het Europese continent met ongeveer 60.000 m² verkoopoppervlak en meer dan 380.000 verschillende artikelen, meestal van de wat luxere soort. Het aantal medewerkers van het warenhuis bedraagt ongeveer 2400. KaDeWe is net iets groter dan Harrods in Londen, en is sinds 1999 eigendom van KarstadtQuelle AG.

We besluiten te voet terug te gaan naar het hotel we komen dan langs de Gedächtniskirche, bahnhof zoo etc etc ,we  drinken op de kudam nog een paar biertjes ,nou ja biertjes met 0,5 zijn ze toch aan de royale kant er is op dat moment een komiek aan het optreden ,optreden is eigenlijk een groot woord hij neemt de passerende voetgangers in de maling en krijgt hierdoor het terras direkt op zijn hand.
Na het avond eten gaan we hier dan ook tot in de late uurtjes terug.