Verslag van onze Citytrip naar Rome Mei 2011
 
Donderdag 12 mei verzamelen om 04:15 bij de Willem-Alexander Centrale in Buggenum. Dit betekent voor ons: proberen op tijd naar bed te gaan op woensdag, heeeeel vroeg opstaan op donderdag. Nou ja het een lukt wel en het ander niet. Als we op de parkeerplaats aankomen, zitten er al een aantal in de bus, sommige nog bekend van de Berlijn reis in 2009
Op tijd vertrekken we naar Keulen, hier gaan we om 07:25 de lucht in naar… Hamburg. Ja Hamburg, waarom weet ik niet en ik vraag er ook maar niet naar. Vanuit Hamburg vliegen we dan naar Rome waar we om 11:25 landen. Na een 3 kwartier met de bus zijn we dan in het hotel: NH Leonardo Da Vinci. We dumpen de koffer in een storage room
En gaan te voet naar ons lunchadres. Water en wijn staan al op de tafel. En dat kunnen we goed gebruiken, het is in Rome rond de middag zo n 28 graden, beetje warmer als bij ons. Primi platti is heerlijke pasta en als secondi platti krijgen we schnitzel met gegrilde paprika. Dan tot slot een heerlijk ijsje. Iedereen heeft het warm en begint al wat vermoeid te raken,

Maar we gaan gewoon door. De bus staat te wachten voor een rondrit door de stad. Colosseo, Foro Romano, Isola Tiberina, via het oude gedeelte gaan we naar het centrum waar we een wandeling door de stad maken, langs de Fontana di Trevi waar we muntjes over de schouder in de fontein werpen. Piazza Navona en dan pikt de bus ons weer op. Piazza Navona met de kunstschilders en de mooie terrassen lonkt uitdagend maar de meeste willen gewoon een koude douche. In het hotel gekomen kunnen we naar de kamers, douchen en frisse kleding aan. Dan genieten we nog van een wijntje op het terras. Later op de avond gaan we nog om de hoek een stukje pizza eten en dan naar bed.

 
 
Vrijdag 13 mei, ( had ik niet in de gaten dat we vrijdag de 13e in Rome zouden zijn), Na een lekker ontbijt gaan we met een gids naar het oude Rome, we bezoeken het Colosseum, Forum Romanum, het Pantheon, de zuil van Rajanus en de oude wijk met de Spaanse trappen, de Trevi fontein en de vele mooie pleinen. Door de oortjes kunnen we de gids goed volgen, hoor je niks meer of kraakt t een beetje dan ben je uit de buurt geraakt. Na het middaguur wordt het weer redelijk warm en nemen we voor vandaag afscheid van de gids. We lunchen in de buurt van de Piazza Venezia en slenteren via kleine straatjes en mooie gebouwen terug richting Fontana di Trevi. Hier kunnen we het niet weerstaan om een gelati te proberen en dan wordt het ook tijd om naar het hotel te wandelen. Het mooie aan Rome is dat je bijna alles kunt lopen, en lopen doen we alle dagen
 

‘s Avonds gaan we in de wijk Trasteverre eten in een restaurant met ruiten tafelkleden, scheve tafels, genoeg vino en live muziek. Met de bus gaan we terug naar ons hotel. Eenmaal uit de bus is de avond nog te zwoel om al terug te gaan. Met een aantal gaan we de stad in, over de brug naar Plaza di Popolo naar Löwenhaus, een kelder bar met goed koud bier en lekkere wijn.

Zaterdag 14 mei gaan we te voet vanuit het hotel naar de Sint Pieter, nog steeds met ons oortje luisterend naar de gids. De sixtijnse kapel kunnen we later op eigen gelegenheid bezoeken. De rij is niet te lang en al vlot staan we voor de kledingcontrole. En dan is het stop, zo’n 15 bussen met jongeren gaan de Sint Pieter in. Wij wachten braaf in de volle zon. Na de kledingcontrole gaan we door 1 deur de Sint Pieter in. Wat een mensenmassa. De 136 mtr hoge kerk is zo groot dat de mensenmassa niet eens op valt. Wat een pracht en praal. Hier mag gewoon gefotografeerd worden omdat de kunstwerken allemaal mozaïek zijn. Omdat de pelgrims een mis hebben kunnen we niet helemaal voorin komen. Na nog een kaartje geschreven te hebben vanuit Vaticaanstad, verlaten we de Sint Pieter. Via de Engelen burcht ( Castel d’Angelo) gaan we de brug Ponte St Angelo over. We zijn nu in een buurt waar ik uren zou kunnen ronddwalen, smalle steegjes, terrasjes, restaurantjes, modezaken, kunstzaken, oude dames die met de dagelijkse boodschappen naar huis lopen, scooters, ( in Rome kun je met pak aan en sigaar in de mond op een scooter door de stad crossen) dan weer een stil steegje, oude mannetjes die vriendelijk vragen of je de weg kunt vinden. In sommige smalle steegjes is het lekker koel, de hoge naar elkaar toeleunende muren laten de zon maar slecht door. We genieten van een heerlijke lunch met vino en water aan de Via Monte Giordano. John pakt eerst een koel biertje waar je hier de hoofdprijs voor betaald. Een fles wijn is net zo duur als een pintje. Het smakelijke eten maakt echter alles goed. Voldaan slenteren we richting piazza di Popolo, heel goed hoef je niet op de weg te letten, als je bij e grote weg komt gewoon weer de wijk induiken. Terug in het hotel houden we een kleine siësta, je moet je toch aanpassen hé.

 

 

Deze avond gaan we de stad in voor ons diner en op de terugweg stoppen we nog eens bij Löwenhaus aan de Via della Fontanella. Dineren doe we in een zijstraat van de Piazza Navona, de obers zijn er snel bij om enkele tafels aan elkaar te schuiven zodat we samen aan een grote tafel kunnen zitten. In het Löwenhaus is het erg druk, dit komt de vriendelijkheid van de serveersters niet ten goede.

Zondag 14 mei gaan we lekker onder ons beide naar Villa Borghese, een park boven Rome. Prachtig uitzicht, lekker groen en met een briesje heerlijk koel. We lopen door het park, langs het meer en drinken koffie. Hier kom je wandelaars, joggers, mensen die hun vogel uitlaten, kinderen en hele families die picknicken tegen. Bij Via Porta Pinciana gaan we er weer uit. Naar de Spaanse trappen en dan komen we weer in het drukke centrum van Rome. Aan het lunchen waren we goed gewend, dus ook daar maken we vandaag ruim tijd voor vrij. Na de late lunch gaan we richting hotel als het begint te regenen, niet hard maar we zetten toch de pas erin. Eenmaal binnen in het hotel begint het harder te regenen en als de lucht opklaart kan ik nog net voordat we vertrekken een blokje om, een heerlijke gelati kopen.
Dan naar huis, Rome is een mooie stad met geweldig veel cultuur, mooie gebouwen alles goed op loopafstand. Maar bovenal is Rome een stad die je snel een stapje teruglaat doen, rustig, genieten, lekker eten, op een bankje naar mensen kijken, lekker tegen elkaar aanleunen op een bankje in het park, zo maar stoppen voor een heerlijke cappuccino of espresso, t leven is zo slecht nog niet!

 

 

Met dank aan de personeelsvereniging locatie Limburg voor de perfecte organisatie

 

John en Hannie

fotos staan bij de link reisfotos

Back