We reizen met Sawadee (tekst overgenomen van Sawadee)
KENIA
Dag 1 vlucht Amsterdam - Nairobi
Na een rechtstreekse vlucht met KLM/Kenya Airways van ruim acht uur arriveren we in Nairobi. Nairobi, de hoofdstad van Kenia, ligt op een hoogte van 1670 meter. Aangezien er slechts een gering tijdsverschil is met Nederland (zomertijd één uur, wintertijd twee uur) zul je geen last hebben van een jetlag. Voor de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema. We overnachten in een comfortabele accommodatie net buiten het centrum van de stad.

Dag 2 Mount Kenya
Met onze safaritruck reizen we in circa vijf uur door een groen gebied, bezaaid met shamba's (veldjes) met koffie, maïs en ananas richting de voet van de besneeuwde Mount Kenya. Hier zullen we voor het eerst onze tenten opzetten. Je kunt in de omgeving een mooie wandeling maken door een tropisch bos met colobusapen, bavianen en vele vogels. Je kunt eventueel bij vroege aankomst in Mount Kenya, een bezoek brengen aan de Mau Mau grotten waar tijdens de onafhankelijkheidsstrijd de verzetsstrijders zich schuil hielden. Een plek met een bijzondere geschiedenis
Dag 3 Samburu reservaat
We staan vroeg op voor de rit naar het Samburu reservaat, een landschappelijk zeer bijzonder wildpark. Het landschap verandert zienderogen: het weelderige groen maakt plaats voor doornige acacia's en termietenheuvels. Bij helder weer is de top van Mount Kenya goed te zien. In het dorpje Isiolo leven verschillende kleurrijke bevolkingsgroepen zoals Turkana, Samburu en Somaliërs. Alvorens we het reservaat in gaan, kunnen we een bezoek brengen aan een Samburu dorp waar we van alles te weten komen over deze fascinerende bevolkingsgroep. De kleurrijke Samburu zijn veenomaden en familie van de Maasai. Beide volkeren kennen een systeem van verschillende levensfasen die ieder achtereenvolgens doorloopt. Elke fase gaat gepaard met bepaalde ceremonies, verplichtingen en taken.
Na dit bezoek rijden we door het reservaat naar ons kamp, op een prachtig plekje onder de bomen, aan de rivier. De weg naar onze kampeerlocatie is onze eerste gamedrive (safari per truck). Omdat je in onze overland-truck vrij hoog zit, heb je een goed zicht op het wild. Dit is het échte Afrika; wegen van rode aarde, olifantenkuddes op de vlaktes, krokodillen in de rivier en giraffen die van de acacia's eten. In Oost-Afrika komen alleen in dit reservaat oryxen, grevy zebra's, netgiraffen en langgenekte gerenuks (ook girafantilope genoemd) voor. Met wat geluk komen we ook een cheeta of een luipaard tegen. Rond de tenten lopen bavianen, zelfs zo veel dat we een bewaker moeten inhuren om ze op afstand te houden omdat ze erg brutaal zijn.
De eerste nacht in de bush is altijd spannend, je hoort allerlei geluiden die je niet kunt plaatsen en de dieren scharrelen vaak rond je tent. Maak je echter geen zorgen, vrijwel alle dieren zijn bang en niet geïnteresseerd in mensen. ’s Avonds bereidt onze meereizende kok een heerlijke maaltijd en geniet je van de prachtige Afrikaanse sterrenhemel.

Dag 4 Samburu reservaat
We staan heel vroeg op en maken weer een gamedrive. In de vroege ochtend, wanneer de zon net op is, heb je de meeste kans om dieren te zien. De olifanten komen soms zo dicht bij de truck dat je ze bijna kunt aanraken! Je kunt ook besluiten om uit te slapen en de dieren die rond het kamp lopen te observeren. Er zijn veel apen en vogels maar soms ook een stekelvarken of een olifant!
Tijdens de heetste uren van de dag is de kans om dieren te zien klein omdat zij zich voornamelijk onder de bomen en struiken in de schaduw ophouden. Dit biedt ons de gelegenheid om zelf ook even af te koelen in het zwembad bij de lodge. Ook kun je ervoor kiezen om lekker uit te rusten op de kampeerlocatie. In de late namiddag zullen we weer een aantal uur uittrekken voor een gamedrive, waarbij we over het algemeen weer veel dieren kunnen vinden. ’s Avonds overnachten we wederom in onze tenten aan de rivier.

Dag 5 Thomson Falls
Vandaag hebben we een lange reisdag voor de boeg, de omgeving is echter zeer gevarieerd. Overal zien we de typische acaciabomen. Via de landbouwgebieden en de koffie- en theeplantages bij Nanyuki rijden we naar Nyahururu, de hoogst gelegen stad in Kenia (2360 meter), met een koel en aangenaam klimaat. Op sommige stukken is de weg behoorlijk slecht en stoffig. We slapen in een gezellige lodge, vlakbij de Thomson watervallen. De watervallen storten zich van een hoogte van 72 meter naar beneden. ’s Avonds kun je eten in het restaurant van de lodge.

Dag 6 Lake Nakuru Nationaal Park
Na een korte ochtendwandeling naar de voet van de waterval rijden we naar het meer van Nakuru in de Rift Vallei of Grote Slenk. De omgeving is zeer vruchtbaar. We passeren diverse dorpjes waar kinderen in hun schooluniformen enthousiast zwaaien. In de stad Nakuru zullen we even stoppen om boodschappen in te kopen en een kop koffie te drinken.
De Rift Vallei is één van de meest indrukwekkende geologische verschijnselen ter wereld. Zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstond er in Afrika een langgerekte bergketen die zich uitstrekte van de Dode Zee in Jordanië tot Mozambique. Door vulkaanuitbarstingen ontstonden bergen, meren en valleien. Lake Nakuru is vooral bekend vanwege de grote aantallen flamingo’s. In het park leven waterbokken, buffels, giraffen en klipdassen. Met wat geluk zien we neushoorns, die je elders in Kenia tevergeefs zult zoeken. We maken een gamedrive door dit zeer afwisselende park. We rijden door groene bossen, langs het meer en rijden met de truck naar de hogergelegen Bavianenrots. Vanaf de Bavianenrots heb je een prachtig uitzicht op het meer, dat omgeven lijkt door een zachtroze lint. Dichterbij gekomen zie je dat dit lint bestaat uit duizenden flamingo's die zich voeden met de micro-organismen uit het water. We maken een gamedrive in dit prachtige park en kamperen hier één nacht.

Dag 7–8 Kerio Vallei
Na een ochtend gamedrive rijden we naar de Kerio Vallei. Deze vallei maakt deel uit van de Rift Vallei. Onderweg kun je genieten van prachtige vergezichten over verschillende Rift-meren. Kerio Vallei is een prachtig gebied om een flinke wandeling te maken door weelderige bossen en langs klaterende watervallen. We trekken hier dan ook ruim de tijd voor uit. Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan de kleinschalige boerderij van een ondernemende Afrikaanse boer die graag zeer enthousiast over zijn interessante leven vertelt. We overnachten op een tot de verbeelding sprekende kampeerplaats met een schitterend uitzicht over de rand van de groene vallei.
Als je meer wilt weten over de onderneming van deze lokale boer, dan is het erg interessant om zijn levensverhaal te lezen in het boekje Te gast in Kenia (blz. 17-19).

Dag 9 theeplantages - Mago Guesthouse
In de loop van de ochtend vervolgen we onze reis door een gebied met zeer uitgestrekte theeplantages. ’s Middags picknicken we ergens tussen dit eindeloze groen en laten ons door één van de plukkers kort rondleiden. Thee is een van de belangrijkste exportproducten van Kenia. Ons einddoel voor vandaag is een zeer bijzondere overnachtingsplek.
In het stadje Mago, iets ten noorden van Kisumu, is het Mago Polytechnic School-project gestart. Jongeren kunnen hier een vak leren in houtbewerking, mechanica en computervaardigheden. De school geeft les aan kinderen uit arme gezinnen. Om extra inkomsten te genereren, is besloten om een hotel te openen wat verbonden is aan de school. We slapen in eenvoudige kamers met eigen voorzieningen. In het guesthouse en het restaurant lopen jongeren stage. Het is een unieke kans om nader kennis te maken met de lokale bevolking en het leven van jongeren in Kenia. De Nederlandse organisatie Child At Venture steunt dit project. Child At Venture wil jongeren in ontwikkelingslanden ondersteunen om voldoende zelfstandig en weerbaar te worden door het ontwikkelen en ondersteunen van lokale projecten die zijn gericht op ondernemerschap.
Meer informatie kun je vinden op www.childatventure.org

TANZANIA
Dag 10-11 Lake Victoria
Vandaag is een lange reisdag. Vanaf Mago reizen we naar de Tanzaniaanse grens. We rijden door één van de meest dichtbevolkte gebieden van Kenia en je ziet een groen kleurenpalet van shamba’s (veldjes) waarop maïs, bonen en fruit verbouwd worden. In deze omgeving wordt ook zeepsteen gevonden. Langs Lake Victoria zie je op vele plaatsen gedroogde vis en zelfs vissen van wel twee meter lengte.
Aan het einde van de middag komen we aan bij het grootste meer van Afrika. ’s Avonds staat vaak tilapia (vis) op het menu, die in het Victoriameer gevangen wordt. We overnachten in onze eigen tenten nabij het meer. Om wat te rusten na de reisdag en om ons voor te bereiden op ons bezoek aan het Serengeti en Ngorongoro, blijven we twee nachten aan het Victoriameer. Hier kun je op een ongedwongen manier kennismaken met de lokale bevolking van één van de nabijgelegen vissersdorpen.

Dag 12-13 Serengeti Nationaal Park
’s Ochtends verlaten we Lake Victoria en rijden de Serengeti in. De naam van het park betekent in het Maasai ‘oneindige vlakte‘. In sommige maanden is het ook het meest wildrijke park van Afrika omdat dit het leefgebied is van meer dan een miljoen wildebeesten en zebra's! Voor leeuwen en cheeta’s is het park een luilekkerland. Soms ontdekken we zelfs een luipaard met een prooi in één van de vele acaciabomen. De door het park verspreid liggende kopjes (rotsformaties) worden door leeuwen vaak als siëstaplaats gebruikt. Door het park loopt een rivier waar we briesende en proestende nijlpaarden zullen zien.
We maken uitgebreide gamedrives door het weidse landschap. Als je geluk hebt, ben je getuige van de jaarlijkse trek van de wildebeesten en zebra’s. Grote aantallen wildebeesten en zebra’s verlaten de steeds droger wordende Serengeti en trekken naar Maasai Mara in Kenia. Rond november trekken de dieren terug naar de Serengeti.
We kamperen twee nachten midden in het park. 's Avonds houden we het kampvuur brandend om wilde dieren op afstand te houden. Voor hyena’s vormt dit meestal geen enkele belemmering om ons kamp te doorzoeken op etensresten.

Dag 14 naar Karatu
Op weg van Serengeti naar Ngorongoro zijn de uitzichten de hele dag bijzonder mooi. Na een laatste gamedrive reizen we naar de ‘wieg’ van de mensheid, Olduvai Gorge. Hier bezoeken we het kleine museum terwijl de kok de lunch klaarmaakt. Daarna reizen we verder door een gebied met Maasai manyatta’s (huisjes). We overnachten de komende twee nachten in kamers in een hotel in het dorpje Karatu, nabij de krater. ’s Avonds is het mogelijk om gezellig naar de bar te gaan om een biertje te drinken en een spelletje pool te spelen met de lokale bevolking. Bestel ook eens nyama choma (geroosterd vlees) bij je biertje. Vanavond nemen we ook afscheid van onze crew (de kok en de chauffeur).

Dag 15 Optioneel bezoek Ngorongorokrater of Karatu
Vandaag kun je een bezoek brengen aan de indrukwekkende Ngorongorokrater. De krater wordt niet voor niets beschouwd als een wereldwonder, want in een overweldigend landschap leven uitzonderlijk veel dieren. De 24 kilometer brede krater is ontstaan na een vulkaanuitbarsting; middenin ligt het sodameer Lake Magadi. We verruilen de stoere safaritruck voor landcruisers, die met redelijk gemak de steile kraterwand op en af rijden. Eenmaal beneden op de kraterbodem kun je genieten van een gevarieerd landschap met veel dieren. Flamingo's zeven algen uit Lake Magadi, olifanten staan te soezen in het bos en hyena's en leeuwen struinen over de vlakte op zoek naar een maaltijd. Met wat geluk kun je ook één of meer met uitsterven bedreigde zwarte neushoorns 'spotten'. Na het bezoek aan de krater rijden we terug naar ons hotel in Karatu.

NB: Aangezien het in de krater steeds drukker wordt heeft de Tanzaniaanse overheid de prijzen voor een kraterbezoek sterk verhoogd. Er is al jarenlang sprake van dat elke auto de krater slechts een dagdeel mag bezoeken. Daarom is het bezoek aan de krater geen standaard onderdeel van deze reis. Indien je de krater wilt bezoeken kun je dit bij boeking aangeven en betaal je een toeslag van € 60,- (op de factuur). Dit bedrag is voor de huur van de landcruisers, de chauffeur en 'kratergeld'. De entree van $50 voor het Ngorongoro reservaat is nog niet inbegrepen, maar deze betaal je bij de ingang van het park.

Indien je besluit om niet naar de krater te gaan heb je de hele dag voor jezelf. Karatu is een gezellig dorpje, waar je de lokale markt kunt bezoeken en een spelletje pool spelen met de lokale bevolking. Een wandeling maken over nabijgelegen koffieplantages behoort ook tot de mogelijheden.

Dag 16 dorpswandeling of fietstocht Mto wa Mbu - Arusha
Vandaag rijden we naar Mto wa Mbu. Hier kun je het echte Afrikaanse dorpsleven leren kennen tijdens een excursie, waarvan de inkomsten ten goede komen aan de lokale bevolking. In kleine groepjes maak je onder begeleiding van een gids een fietstocht of een wandeling door het dorp met de omringende bananenplantages en rijstvelden. In een lokale bar zien we hoe het bananenbier wordt gemaakt, dit moet je zeker proeven!
We lunchen bij de mensen thuis waarbij we allerlei traditionele gerechten voorgeschoteld krijgen. In plaats van de dorpswandeling kun je ook een bijzondere fietstocht maken in de omgeving van lake Manyara. Een spannende tocht van zo’n drie uur waarbij grote kans is op het zien van giraffen, zebra’s en buffels. Na de lunch rijden we in ongeveer drie uur naar Arusha waar we in een gezellige lodge zullen overnachten. ’s Avond kun je op eigen gelegenheid uit eten gaan in Arusha.

Dag 17 Excursie naar een Fair Trade koffieplantage aan de voet van de Kilimanjaro
In de middag rijden we in ongeveer twee tot drie uur naar de flanken van de Kilimanjaro waar we zullen overnachten op een mooie kampeerplek. Bij helder weer heb je uitzicht op de met sneeuw bedekte Kilimanjaro. Hier heeft Sawadee Reizen samen met een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie en een Fair Trade koffiecoöperatie een project opgezet dat verrassende resultaten oplevert. De lokale koffieboeren die door fluctuaties van de wereldmarkt nooit zeker zijn van hun koffieprijs zijn op zoek gegaan naar andere bronnen van inkomsten. Er is een campsite aangelegd en een aantal boeren zijn opgeleid tot gids. Ze leiden nu met groot enthousiasme bezoekers rond langs de groene shamba’s waar de rode koffiebessen het geheel kleur geven en laten ons het hele proces van bes tot kopje koffie meemaken.
Op de dag van aankomst maken we een uitgebreide “koffietour”. Na met eigen ogen het bewerkelijke proces te hebben gezien, zul je nog meer genieten van een kopje koffie! Na de koffietour biedt Sawadee je een traditionele maaltijd aan bij een boerenfamilie.

Dag 18 wandelen aan de voet van de Kilimanjaro of bezoek aan de markt
Het vruchtbare gebied leent zich tevens uitstekend voor het maken van wandelingen. Liefhebbers van een lange wandeling kunnen vandaag een hele dag op pad gaan onder begeleiding van een lokale gids. Indien je het liever wat rustiger aandoet, kun je een korte wandeling maken en in de namiddag het dorp verkennen. Met wat geluk is het in één van de kleine gemeenschappen in de buurt marktdag! Op deze markten zie je vele vrouwen met prachtige kanga’s (typische Tanzaniaanse omslagdoeken) die een verscheidenheid aan producten verkopen. Tijdens ons verblijf zullen de vrouwen uit het dorp voor ons koken in hun eigen restaurant en ook deze inkomsten gaan direct naar de lokale bevolking.

Dag 19 vlucht naar Zanzibar
We rijden naar de luchthaven van Arusha; afhankelijk van beschikbaarheid hebben we een ochtend- of een middagvlucht. Na een vlucht van ongeveer een uur landen we op het eiland Zanzibar. Het exotische Zanzibar met zijn blauwe zee en palmbomen is een perfecte plek om deze inspannende reis af te sluiten. Je verblijft de komende nachten in een hotel in of nabij Stonetown vanwaar je gemakkelijk verschillende excursies kunt maken.

Dag 20-21 Zanzibar, Stonetown
Zanzibar is een unieke smeltkroes van Arabische, Aziatische en Afrikaanse cultuur. Je vindt er nog veel overblijfselen van vroeger. Het eiland is heel anders dan het Afrikaanse vasteland van Tanzania. Vijf keer per dag hoor je overal de oproep tot het gebed van de moslims. Op Zanzibar kun je doen waar je zin in hebt; snorkelen bij één van de eilandjes of ronddwalen in het historische Stone Town met zijn smalle straatjes. Je vindt er veel winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen en huizen met mooie bewerkte houten deuren. Je kan een specerijenexcursie maken. Dan leer je alles over hoe onze keukenkruiden en allerlei exotische vruchten ‘in het echt' groeien en smaken. Misschien zie je wel hoe peperkorrels in de boom groeien, of nootmuskaatnoten. Wil je iets spannends, dan kun je met een traditionele dhow (zeilboot) naar nabijgelegen koraalriffen om te snorkelen of te duiken. ’s Avonds zou je aan kunnen schuiven bij de lokale marktkraampjes die aan de waterkant vis en zanzibari pizza’s verkopen aan het smullende publiek!
Een andere bijzondere excursie is een bezoek aan Chumbe Island. Dit is een zogenaamd zeereservaat en is een beschermd natuurgebied. Het eiland is ontstaan uit fossielen van koraal. In het onaangetaste rif leven 200 verschillende soorten koraal en zo’n 400 verschillende tropische vissen. Met een beetje geluk zie je dolfijnen of zeeschildpadden! In het binnenland komen grote schare reptielen en krabben voor, waaronder de zeldzame uitstervende coconut crab (de kokosnoot krab). De opbrengst van entreegelden gaat naar de scholing van de kinderen op Zanzibar. Zo help je de lokale bevolking wanneer je Chumbe Island bezoekt.

Vlakbij Stonetown, aan de Indische Oceaan liggen de ruines van het Mtoni Palace, het vroegere paleis van een van de beroemdste inwoners van Zanzibar, princes Sayyida Salme. Salme, een van de vele dochters van sultan Said, werd wereldberoemd als Emily Ruete, de Arabische prinses die verliefd werd op een Duitse koopman en hier een fantastisch boek over schreef. Je kunt in de ruines een rondleiding krijgen en aansluitend een uniek “sunset-concert” meemaken op deze prachtige lokatie. Op de binnenplaats wordt traditionele taarab muziek gespeeld en er daarbij wordt koffie en citroengrasthee geserveerd met Zanzibari lekkernijen zoals halua. Na afloop loop je naar een restaurant op het strand voor een bijzonder diner onder de sterrenhemel. De opbrengst van het concert gaat naar de verdere restauratie van het paleis.

Dag 22/23 vlucht naar Amsterdam
Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema.
Homepage