Rondreis door Kenia & Tanzania 2011
 
 
 
Info over deze landen
Het Verslag van deze schitterende reis
Indrukken van deze landen
Foto's
De Route
 
 
 

Kenia
Het grenst in het noorden aan Ethiopië, in het oosten aan Somalië, in het zuidoosten aan de Indische Oceaan, in het zuiden aan Tanzania in hetzuidwesten aan het Victoriameer, in het westen aan Oeganda en in het noordwesten aan Soedan.

Uit fossielen die in Oost-Afrika zijn gevonden kan worden opgemaakt dat hier 20 miljoen jaar geleden al mensachtigen rondliepen. De vroegst gedateerde botten stammen van zes miljoen jaar geleden. Uit recente vondsten bij het Turkanameer blijkt dat mensachtigen als Homo habilis en Homo erectus 2,6 miljoen jaar geleden in Kenia hebben geleefd.

Klimaat
In het noorden heerst een warm en heet woestijnklimaat. Het grootste gedeelte van Kenia ligt op het hoogland, rond de evenaar. Dit zorgt voor aangename temperaturen, met een lekker briesje aan de kust. Juli en augustus zijn de koudste (maar aangename) maanden van Kenia. November en van eind maart tot begin juni zijn de regenseizoenen. In deze perioden zijn er veel (malaria) muggen en slangen actief. In het westen van Kenia valt het meeste regen. Klimaat in Kenia: Tropisch, Woestijnklimaat Gem. temperatuur jul/aug/sep 17 °C Gem. temperatuur jan/feb/mrt 20 °C


De beste tijd om op safari te gaan inKenia & Tanzania is niet éénduidig aan te geven. Dit hangt ook af van je persoonlijke voorkeur. Van juni t/m oktober is het het droogst en koelst (zie bij 'klimaat'). De grootste regenperiodes zijn van maart t/m mei en november-december. Het voordeel van het reizen in een droge periode is dat dan de meeste wegen begaanbaar zijn. In de (Nederlandse/Belgische) herfst zijn de grote hordes wild in Masai Mara, en niet in Serengeti.Ngorongoro vormt een afgesloten ecologie, welke het hele jaar door het bezoeken waard is. April en mei worden als laag-seizoen gezien (maar dus wel veel kans op regen!), hetgeen gunstig is voor de prijzen (ook van vliegtickets).

 

Tanzania

Tanzania ligt in oostelijk Afrika, nét onder de evenaar. Geografisch gezien ligt het land tussen 1 en 11 graden zuiderbreedte, tussen 30 en 39 graden oosterlengte. In het noorden wordt Tanzania begrensd door Kenia, Lake Victoria en Oeganda. In het oosten ligt de Indische Oceaan met de eilanden Zanzibar en Pemba en in het zuiden vinden we Mozambique en Zambia. Als je de westelijke grens over gaat kom je in Zaïre, Rwanda en Burundi. Met z'n 945.087 vierkante kilometer (waarvan 886.040 vierkante kilometer land) is Tanzania ongeveer veertien keer zo groot als België en Nederland samen. De afstand tussen Moshi in het noorden en Songea in het zuiden bedraagt ruim 1300 kilometer. Tussen Dar es Salaam in het oosten en Kigoma in het westen ligt ruim 1600 kilometer.

Het landschap van Tanzania is erg variërend. Hoogvlaktes en dalen wisselen elkaar onverwacht af. Je vindt er savannen, maar Mount Kilimanjaro met als piek de 5895 meter hoge Uhuru wordt met recht 'het dak van Afrika' genoemd. Die hoogteverschillen veroorzaken verschillende klimaten, wat weer invloed heeft op de flora en fauna van het land.

Klimaat

Vanuit de ligging ten opzichte van de evenaar gezien, heeft Tanzania natuurlijk een tropisch klimaat. Maar vanwege de afwisseling in het landschap kent het eigenlijk verschillende klimaten. De extremen even niet meegerekend (op de Kilimanjaro vriest het en op sommige plaatsen in het binnenland kan de temperatuur gemakkelijk tot boven de veertig stijgen), kent het land best aangename gemiddelden.

Het hele jaar valt er wel enige regen in Tanzania, met uitzondering van een aantal plaatsen in het binnenland. Men spreekt van lange regens in de maanden maart tot en met mei en korte regens gedurende oktober tot en met december. De meeste regen valt gedurende de lange regens. De regenval is dan ook intensiever.

Over het algemeen is het kustgebied bijna het hele jaar warm en vochtig. De temperaturen variëren tussen de 22 en 30 graden en de gemiddelde luchtvochtigheid ligt tussen 75 en 80 procent. De avonden en nachten kunnen fris zijn en als je deze gebieden bezoekt, is het hebben van een sweater of trui beslist geen overbodige luxe.

Home