Kenia en Tanzania reis: praktische informatiepijltje Paspoort
Iedereen heeft een paspoort nodig dat na vertrek uit Kenia nog zes maanden geldig is. Verder moeten er nog twee lege opeenvolgende pagina’s in het paspoort zitten.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort en andere belangrijke bescheiden en email dit naar jezelf. Zo heb je altijd kopieën van belangrijke papieren, in het geval van diefstal of verlies tijdens de reis.

pijltje Visum
Voor zowel Kenia als Tanzania is een visum nodig.

Visum Kenia: het visum voor Kenia kun je bij aankomst op de luchthaven van Nairobi krijgen. Je moet ter plekke een visumformulier invullen en na het betalen van € 20,- (gepast!) krijg je het visum in je paspoort gestempeld.

Visum Tanzania
Voor Tanzania is een visum nodig, dat 4 weken voor vertrek moet worden geregeld. Je kunt het visum verkrijgen via het VisumBuro of via het Consulaat van Tanzania in Nieuwekerk a/d IJssel of Brussel. Voor de aanvraag heb je het volgende aanvraagformulier nodig. Hierin staan ook de verdere instructies. Vraag je visum niet eerder dan 4 weken voor vertrek aan.

• Indien woonachtig in Nederland, gebruik dit aanvraagformulier.
• Indien woonachtig in België, gebruik dit aanvraagformulier.

pijltje Zelf je visum regelen
Als je het visum van Tanzania niet via Het VisumBuro wilt aanvragen kun je het ook zelf regelen. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl of www.visum.be .

N.B. Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visumburo.

pijltje Het Visumburo
Het aanvragen van een visum is vaak een tijdrovende procedure. Wij raden je daarom aan om het visum te laten regelen door Het VisumBuro. Je kunt dit op het boekingsformulier aangeven. Naast de kosten van het visum brengen wij hiervoor € 25,- bemiddelingskosten in rekening per persoon per visum. Deze kosten worden vermeld op de factuur die je van Sawadee krijgt. Indien je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, zijn deze kosten daarom meeverzekerd.
Je stuurt vervolgens 4 weken voor vertrek de in het aanvraagformulier (zie kopje "Visa") genoemde documenten aangetekend naar Het VisumBuro in Amsterdam. Indien je in België woont, stuur je deze documenten naar Het VisumBuro in Brussel. Stuur een aan jezelf geadresseerde, aangetekende envelop mee (kosten: € 7), zodat het VisumBuro je paspoort aangetekend naar je terug kan sturen. In België moet een aan jezelf geadresseerde envelop voorzien zijn van 5,19 aan postzegels. Uiteraard is het ook mogelijk om alles persoonlijk langs te brengen of op te halen bij Het VisumBuro.

Indien woonachtig in Nederland: Indien woonachtig in België:
Het VisumBuro Het VisumBuro
Veemarkt 230, Kroninglaan 14,
1019 DG Amsterdam, 1200 Brussel,
tel: 0900 - 6655440 (€1 per gesprek), tel: 02 - 7700771,
fax: 020 - 4638695, fax: 02 - 7700776,
e-mail: info@visum.nl e-mail: info@visum.be
website: www.visumburo.nl website: www.visumburo.be
 
NB: - Indien je het formulier niet kunt downloaden of uitprinten, dan sturen we het je graag per post toe. Mail dan naar info@sawadee.nl of bel tijdens kantooruren naar 020-4202220.
- Tot 4 weken voor vertrek kun je je visumaanvraag éénmalig wijzigen: of alsnog gebruik maken van de visumservice via Sawadee (je krijgt dan een aanvullende factuur) of alsnog het visum zelf regelen (de service en visumkosten krijg je terug en je regelt de betaling van je visum vervolgens zelf). Neem hiervoor contact met ons op.

pijltje Vaccinaties en malariaprofylaxe
Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Klik hier voor meer uitleg over beschikbare vaccinaties.
 
Kenia en Tanzania stellen een gele koorts vaccinatie verplicht (neem je gele vaccinatieboekje mee als bewijs). We raden je aan je in te enten tegen de volgende ziekten:
- DTP (difterie, tetanus, polio)
- Hepatitis A
- Buiktyfus
- Gele Koorts

pijltje Bilharzia
Dit is een ziekte die je kunt oplopen bij het zwemmen of baden in stilstaand zoet water. Lake Victoria is bijvoorbeeld op vele plaatsen met bilharzia geïnfecteerd. Deze infectie is vooral geconcentreerd rond plekken waar waterslakken, tussengastheren voor de bilharzia-parasiet, het meest voorkomen. Je loopt daarom het meeste kans op bilharzia op plaatsen waar veel oeverbegroeiing is. Het is daarom af te raden om hier te zwemmen en pootje te baden (bovendien is dit niet mogelijk vanwege de nijlpaarden en krokodillen in het water).
 
pijltje Malaria
Er komt malaria voor in Kenia en Tanzania. De GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl kan precies vertellen of en welke profylaxe nodig is. Verder is het belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopgang muggensteken te voorkomen. Raadzaam is om voor de schemering valt je in te smeren met muggenmelk met 30-50% DEET. 's Avonds is het aan te bevelen om bedekte kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken, dichte schoenen).
 
pijltje Rabiës
Rabiës (hondsdolheid) is een dodelijke ziekte die wordt overgebracht door o.a. honden, vleermuizen, vossen en apen. Je kunt het oplopen door een beet van deze dieren, maar ook als je door deze dieren gelikt of gekrabd wordt. Rabiës komt in veel landen voor; óók in Westerse landen. Een vaccinatie tegen rabiës wordt over het algemeen alleen aanbevolen als je meer dan drie maanden naar een land gaat waar de ziekte voorkomt. Ons advies is: kom niet te dichtbij honden en apen en ga ze zeker niet aaien of voederen. Wanneer je toch wordt gebeten, dan zijn inentingen nodig: informeer dus direct de reisbegeleid(st)er.
 
pijltje Thuisvaccinatie.nl
Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over de werkwijze, tarieven, een overzicht van veel gestelde vragen en voor het maken van een afspraak.

pijltje Medicijnen
Onze reisbegeleiders hebben alleen EHBO-spullen voor eigen gebruik bij zich. Neem daarom zelf een bescheiden reisapotheek mee. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree en verstopping, tegen insectenbeten, zonnebrand en reisziekte. Een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) zijn ook aan te raden. Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Lijd je aan een chronische ziekte, vraag dan aan je huisarts een verklaring van je aandoening en de therapie in het Engels. We verzoeken je ons ook hiervan op de hoogte te stellen voor je vertrek.

In landen waar weinig medicijnen voorradig zijn, is het volstrekt af te raden om medicijnen die je over hebt, bij mensen die we ontmoeten, achter te laten. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat vaak de medische kennis ontbreekt, de bijsluiter onleesbaar is en niet gelet wordt op de houdbaarheidsdatum. Over dosering, medische historie of eventuele allergien is vaak ook weinig bekend.
 
pijltje Uitrusting
Neem je bagage mee in een flexibele rugzak of schouder/sporttas of een tas op wieltjes; neem zeker geen harde koffer mee i.v.m. de beperkte bagageruimte.

Neem niet te veel mee! Uit ervaring weten we dat het niet gemakkelijk is de meest efficiënte reisbagage samen te stellen. Pak met het idee 'heb ik dit wel écht nodig?' en zo niet, leg het dan opzij. Hoewel we begrijpen dat fotoapparatuur en wandelschoenen het nodige wegen, verzoeken we je de omvang en het gewicht van je bagage te beperken! Je bent zelf verantwoordelijk voor het dragen van je bagage naar de accommodatie. Tijdens de reis koop je hoogst waarschijnlijk een aantal souvenirs en dan draag je al snel veel te veel mee. Heb je bij vertrek meer dan twaalf kilo bagage bij je, bekijk de inhoud van je tas of rugzak dan nog eens kritisch. Kijk voor tips op www.inpaklijst.nl. Probeer je bagage te beperken tot 1 stuk handbagage en 1 stuk ruimbagage. De meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren de regel dat je naast 1 stuk handbagage maximaal 1 stuk ruimbagage met een maximum gewicht van 20 kilo mee mag nemen. Is je tas zwaarder dan 20 kilo, of neem je meer dan 1 stuk ruimbagage mee, dan kan het gebeuren dat de luchtvaartmaatschappij een toeslag doorberekent.

Het kan voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen voor hun binnenlandse vluchten een afwijkende bagage limiet hanteren van bijvoorbeeld 10 of 15 kilo. Dit staat dan vermeld onder onder het kopje Vervoer.
 
Kleding
Een broek of rok die heel kort is kun je beter niet meenemen naar Tanzania, want dit is overal ongepast. Zanzibar is een islamitisch eiland, waar veel toeristen komen die zich weinig aantrekken van de kledingsnormen van de lokale cultuur. Bij het immigratiekantoor wordt expliciet het verzoek gedaan om je kledij aan te passen. Wij raden je aan om je hier strikt aan te houden en geen korte broeken/rokken en hemdjes te dragen, behalve op het strand.

In de parken kun je natuurlijk wel een korte broek dragen als het lekker weer is. Tijdens de schemering raden we iedereen om kleding met lange pijpen en lange mouwen aan te trekken i.v.m. eventuele muggen.

Tijdens onze reis vinden de overnachtingen plaats op verschillende hoogtes. De temperatuurverschillen kunnen soms groot zijn, een reden waarom het handig is om 'laagjeskleding' mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Op sommige plaatsen kan het flink afkoelen na zonsondergang. Hiervoor dien je een warme slaapzak mee te nemen. Als het te warm is op andere plaatsen kun je hier altijd bovenop gaan liggen. Houd er rekening mee dat juli en augustus de Oost-Afrikaanse wintermaanden zijn. Het kan dan soms behoorlijk koud zijn en het is daarom belangrijk om een aantal warme kledingstukken mee te nemen. ’s Avonds en in de ochtend is het dan op bijna alle plaatsen prettig om een fleece trui en een jack aan te kunnen trekken. Ook is het handig om een sjaal of doek (die je als sjaal kunt gebruiken) mee te nemen. Overdag zal de temperatuur ook in deze wintermaanden aangenaam warm zijn. Je kunt onderweg kleren (laten) wassen.

pijltje Wat je écht nodig hebt:
- klein rugzakje voor de dagexcursies (voor je fototoestel, een reisgids e.d.)
- redelijk warme slaapzak (het is niet nodig dat deze bestand is tot temperaturen onder het vriespunt)
- stevige wandelschoenen (mét profiel en stevigheid rond de enkels, maar géén zware bergschoenen) voor de wandelingen
- slippers (als je gaat douchen) en sandalen of teva’s (voor in de truck)
- zaklantaarn of hoofdlamp
- hoofddeksel en zonnebril (tegen zon en stof) / zonnebrandcrème en aftersun lotion
- moneybelt
- als je contactlenzen draagt, neem dan zeker ook een bril mee. De wegen zijn vaak stoffig
- fototoestel (liefst met 200-300 mm lens)

Wat is handig:
- verrekijker (speciaal voor de vogelliefhebbers!)
- vuilniszak voor je vieze was of om je kleren stofvrij in te bewaren
- veldfles tijdens wandelingen

Homepage