Magaruque island

Onderweg voor het snorkelen

De lunch word aan boord klaar gemaakt

Vrijdag 26-09-2008:

Vannacht heeft het flink gewaaid en is het redelijk afgekoeld, ik heb goed geslapen en om 08:00 is er ontbijt.
Maurice heet maisfrizzels gemaakt, een soort oliebollen van maïsmeel. Om 09:30 gaan we met de truck naar het hospitaal.
Eerst gaan we naar de farmacia voor de tabletten.
We krijgen 21 tabletten voor 7 dagen, het is een doorzichtig zakje van missionpharma uit denmark. Kost meticais 5 ( 15 cent).
Dan op zoek naar de plaats waar we de spuit moeten krijgen.
Na wat rondvragen moeten we achter op het terrein zijn. Er zijn misschien 70 wachtende vrouwen met baby's voor ons maar wij worden als eerste geholpen. De spuit is gratis en we krijgen een herhalingsrecept mee voor thuis.
Dan gaan we te voet naar het internet café. Hier is echter geen stroom en zo gaan we op het terras genieten van een drankje en het uitzicht.
We besluiten om bij complexo Ancora te blijven voor de lunch. We kopen een vogel( 120 met = 3,60 )van een jongen die z'n beste verkoop kunsten laat zien. Ook Carla en Conny komen nog bij de Somaliers en lunchen met ons mee.
Daarna gaan we naar het andere internet café aan de hoofdstraat voor een mailtje naar huis.
We nemen nog een biertje en gaan te voet terug naar de campsite van Tina en Josef, eigenlijk een beetje te ver voor mij.
Als we er bijna zijn, staat het vrouwtje er met de tassen. Nu moet ik de lokale economie stimuleren en koop een tas ( 250 met = 7,50).Dan relaxen in de bar. Twee grote chicliden worden gebracht en als iedereen ze bewonderd heeft, verdwijnen ze de keuken in waar Maurice er een heerlijke maaltijd van maakt.
Na het gebruikelijke afzakkertje gaan we vroeg naar bed.

Maurice met het diner

Tina's Camp

Zaterdag 27-09-2008:

Om 07:00 vertrekken we naar Bandula, over de N1. John bindt mijn been vast aan de reling en zo moet ik de lange tocht uithouden.
De rit verloopt aardig en de weg is goed, we eten pasta salade aan de kant van de weg en stoppen bij Shoprite voor boodschappen en de farmacia.
Dan door naar de campsite in de buurt van Chimoio.
De douches stellen niet veel voor dus improviseer ik wat met een natte handdoek, nadrogen hoeft niet, het is 43ºC.
We eten in de tuin van de camping, naast het zwembad. Als we gaan afwassen valt de stroom uit.
Als we na het drankje in de bar naar de tent gaan, betrappen we een grote kever die in onze tent zit. John kilt het beest en dan kunnen we gerust gaan slapen.

Zondag 28-09-2008:

Om 05:30 vertrekken we naar Blantyre. Eerst Tete, de grens 750 km. Sommige stukken weg zijn goed, andere uitermate slecht.
Hier is wel veel vrachtverkeer. Het is warm en winderig, een megalange rit. De grens over gaat soepel en dan zijn we in Malawi.
Om 18:45 zijn we in hostellerie de France. We genieten met z'n allen van Coq au vin en baskische kip.
Een toetje en koffie na maken het geheel af. Na een afzakkertje in de huiselijke bar, hup naar bed.

De Fransman

Nog even mailen

Ons kamertje

Hier word ik niet vrolijk van

Maandag 29-09-2008:

Uitslapen en om 08:00 ontbijt. Voor het ontbijt genieten we van het uitzicht op het terras.
Het ontbijt in hostellerie de France is een grote verrassing, cereals, croissants, broodjes, omelet, worstjes, toast, jam en fruit. Helemaal geweldig!(zeker omdat het bij de truck te wensen overlaat wat betreft variatie)
Via Zomba (waar we geen tijd hebben om te stoppen) gaan we naar Liwonde.
We zijn op tijd in het park en na een quick lunch gaan we voor de boottocht.
Met z'n allen in de boot en de Shire op. Heerlijk briesje en veel spelende olifanten in het water. We zien waterbokken, neushoorn, krokodil, schilpadden en veel vogels. Een geweldig uitzicht vanaf de boot. We blijven van 13:03 tot 16:30 op het water, waarbij we ook nog vast komen te zitten in de modder.
We zetten de tent op en voor het eten krijgen we uitleg over het hoe en wat van slapen in de bush. We eten rijst met geit, speciaal maar niet  lekker.
Met zijn vijven gaan we ook hier op zoek naar de bar, na eentje houden we het voor gezien en gaan met een bewaker terug naar de tenten. Het wordt een hete nacht.
De campsite waar we verblijven is Mvuu Camp

Mvuu Camp & Mvuu Wilderness Lodge, Liwonde National Park, Malawi

Photography Tips

Shire river Boot safai

Shire river met op de achtergrond Mvuu camp

Dinsdag 30-09-2008:

John staat vroeg op voor de game walk, ik ga niet mee, wil m'n knie niet te veel belasten.
Tijdens de walking safari vertelt Samuel heel veel over kleine dingen zoals termieten en dergelijke.
Met de game drive ga ik wel mee, Samuel de gids gaat met ons Liwonde NP in.
We zien wrattenzwijnen, impala, waterbokken, veel olifanten en de zeldzame sabelantilope. We zien ook de schade aangericht door stropers, gras dat verbrand wordt zodat wild in een bepaalde richting loopt.
De stropers krijgen geen boete meer, als ze betrapt worden gaan ze rechtsreeks naar de gevangenis. Afhankelijk van het wild wordt de straf bepaald.
Voor een sabelantilope is dit al gauw 3 jaar. Op de terugweg komen we langs een groep mannen die bij de dode olifant staan.
Dit is het vrouwtje dat we gisteravond op de wal lag. Ze heeft een dik voorbeen dat niet meer te genezen was. Dit heeft ze gekregen door een confrontatie met een mannetjes olifant, ze wou niet paren.
Omdat er niet voldoende leeuwen in dit park zijn, en het daardoor te lang zou duren voordat ze door deze zou worden aangevallen, is in overleg met het gouvernement besloten om haar neer te schieten.
De jagers en andere belangrijke mannen laten zich allemaal fotograferen met de olifant. De punt van de slurf gaat weg en ook het puntje van de staart is eraf, dit om niet de stropers met de olifant geld te laten verdienen.
In eerste instantie zou het vlees verdeeld worden onder de bevolking, maar omdat ze ziek is wordt alles verbrand.
Als we terug zijn in het camp doen we de was en gaan daarna in de bar wachten tot het koeler wordt.
We praten met wat mensen die vanuit Pretoria hier op vakantie zijn. De situatie in Zimbabwe komt ter sprake, hun zoon die er woont, kan voor Zim dollar 250.000.000  nog geen brood kopen

Vervolg