Verslag van onze rondreis door

Zuid-Afrika,Mozambique,Malawi & Zambia

Vrijdag 19-09-2008:

We vertrekken om 04:00 van huis en zijn om 06:20 geparkeerd en wel op Schiphol. Gelijk door naar de incheckbalie, inchecken en klaar. Nu is het tijd voor een lekker ontbijt. Daarna amuseren we ons op Schiphol totdat we om 09:15 boarden. Als John door de detectie poort loopt begint dat ding te piepen, hij wordt apart genomen en volledig gefouilleerd maar er is niks aan het handje.
Wie zou er in onze groep zitten?
Af en toe gaan mijn gedachten naar Tara, hoe zou het met haar zijn? Hopelijk hebben onze hondjes wat steun aan elkaar. Tara is een week geleden geopereerd en hersteld goed, maar om haar nu in het pension achter te laten vinden we beide niet prettig. Na het boarden moet eerst een wiel verwisseld worden en daarna gaat het bagageluik niet dicht. Nadat alles gemaakt is vertrekken we een uur later. De captain zal proberen de verloren tijd in te halen. Nu is het 10 uur zitten, hangen, eten en slapen. In het vliegtuig maken we ook kennis met enkele van de Baobab groep. We vliegen over Italië, Libië, Tsjaad, Kongo, Zambia en Zimbabwe.
We landen om 21:30 en dan douane, bagage. De reisgids staat op ons te wachten en vraagt ons om Afrikaanse randen te pinnen. We besluiten om wat geld te wisselen in plaats van te pinnen. Met de truck gaan we naar het hotel. Twana lodge is ongeveer een uur rijden. Bij Twana lodge krijgen we allemaal een huisje toegewezen en dan gaan we op zoek naar de bar. In de gezellige bar zijn ook een paar anderen van de groep waar we nog wat mee drinken. Om 02:00 gaan we naar ons huisje, ondanks de kou ben ik zo onder zeil.

River House Lodge Malelane, Mpumalanga Z-Afrika

Facts

4 Hours drive from Johannesburg
1 and half hours drive from Maputo, Mozambique
2 Km away from the Malelane entry gate into the Kruger National park
Day drives in open vehicles into the Game Reserve by arrangements
Golf Course around the corner
Malaria area
Dinner, Bed & Breakfast offered

 

Zaterdag 20-09-2008:

Na een koude nacht, vroeg op en bij de truck ontbijten. We gaan op weg naar het Krugerpark. We zijn ongeveer 7 a 8 uur onderweg met wat kleine stops, een lunch en ook wat inkopen. Ik denk nog vaak aan Tara ( is vlak voor de vakantie geopereerd) en besluit om morgen een sms je te sturen om te kijken hoe het is. Verder waait het veel en vind ik het KOUD
We komen aan bij River House Lodge. Hier zijn we in 2003 ook geweest. Her en der is wat veranderd, maar het is nog steeds een speciale locatie. We zetten de tenten op en na een drankje genieten we van de eerste maaltijd van Maurice. Nog steeds is het koud en winderig, als we om 21:00 naar bed gaan begint het zelfs te regenen.

Zondag 21-09-2008

Na een heel koude nacht staan we om 04:30 op. We gaan na een klein ontbijt om 05:30 naar het Kruger park. Verdeeld over 2 jeeps gaan we het park in. Het zonnetje schijnt zwakjes maar het is koud en winderig. We zien: leeuwen, cheeta, zebra's, buffels, giraffen, nijlpaarden, leguaan, bushbok, impala, kudu, wilde beest , neushoorn, goliath reiger, krokodil en nog veel meer. We blijven tot 17:00 en dan terug naar River House Lodge. 's Avonds genieten we op het dek van deze lodge van alle beesten die aan de rivier komen drinken. Na het eten gaan we bij Johan en Johan een drankje gebruiken.

Vliegveld Johannesburg

Riverhouse lodge

Kruger National Park : South Africa

 

Poort Krugerpark

Het Kruger Park in Zuid-Afrika is het meest bekende National Park van geheel Zuidelijk Afrika! Het Kruger Park bestaat uit bijna 2 miljoen hectare ongerepte wildernis. Het park is National Park geworden in 1898 en is inmiddels meer dan 110 jaar oud. Doel van het Kruger Park is de bescherming van het Zuid-Afrikaanse Lowveld ( de vroegere Transvaal). Er zijn binnen het Kruger park verschillende ecologische zones zichtbaar en de vegetatie in bijvoorbeeld het Noorden verschilt sterk van die in het Zuiden. In het Kruger Park leven een groot aantal verschillende dieren, 147 verschillende zoogdieren, 114 reptiel soorten, 507 verschillende vogelsoorten en 34 amfibie soorten. Qua vegetatie vind je er maar liefst 336 verschillende soorten bomen. Binnen het Kruger Park zijn ook enkele archeologische plekken die je kunt bezoeken. Masorini en Thulamela met o.a. Bushmen rotsschilderingen.

Kaart Krugerpark

Maandag 22-09-2008:

Uitslapen! Om 07:00 ontbijt en dan op weg van Malelane naar de grens van Mozambique.
Zuid-Afrika uit en Mozambique in gaat vlug. We rijden door het savanne land naar Maputo, dat op zo'n 80 km van de grens ligt.
We zijn rond de middag in Maputo en als iedereen zijn kamer heeft gaan we om 13:00 naar het veer. Wandelend naar Catembe, de overkant van de stad. Dit is echt een oud gedeelte waar verschillende winkeltjes cq stalletjes zijn. We kopen wat fruit en gaan wat drinken in een lokaal restaurantje.
Voor 2 groot en 2 klein bier zijn we 110 meticais  kwijt. Drie jongentjes vertellen ons wie ze zijn en op welke klas ze zitten, ze blijven kort bij ons in de buurt en als we uit het restaurant komen vragen ze voor brood. HELP, ik ga naar een stalletje en na veel vijven en zessen kan ik hier mijn muntranden kwijt. Ik koop een pak koekjes en geef dit aan de jongens. Als eerste krijg ik een koekje aangeboden en daarna wordt het tot de laatste kruimel verdeeld.
We gaan terug naar het veer en dan te voet naar het hotel. Daarna gaan we met de truck naar de vismarkt. Mooie vis, groot assortiment en echt vers! Met een jongen ga ik naar zijn restaurant waar hij me de keuken laat zien. Helaas gaan we met de groep ergens anders eten.
We blijven wel wat drinken. Dan komt het los, verkopers met nootjes, schilderijen, beeldjes en kettingen belagen ons. John gaat overstag en koopt een schilderij en wat nootjes. Daarna gaan we eten bij Costa del Sol, heerlijk vis eten en een toetje na.
Maputo is wel gevaarlijk om te wandelen, er zijn weinig of geen putdeksels en ook andere gaten (hugh) worden niet of slechts aan 1 kant afgezet.

Vismarkt Maputo

Maputo

Dinsdag 23-09-2008:

Na een uitgebreid ontbijt in het hotel gaan we naar Inhambane. Een lange, eindeloos lange rechte weg.
Nieuw asfalt met af en toe een ongenadige hobbel. We lunchen langs de kant van de weg en dan nog het laatste stukje to we aankomen bij campisimo Maxixe, aan de Indische oceaan. Geweldig uitzicht! Ff de handwas doen en dan zijn we klaar voor het diner.
John zat vandaag in de kookploeg, ze hebben spaghetti met hot chicken gemaakt. Na het eten zitten we nog met z'n allen bij elkaar en kletsen wat na, met een paar anderen gaan we genieten van een drankje in de bar van campisimo Maxixe. Vannacht slapen we alleen in de lakenzak, het waait stevig maar de temperatuur begint erop te lijken.
Mozambique
Maputo, Inhambane en Bazaruto archipel
Woensdag 24-09-2008:

Om 07:0 is het al 27º C. Na spek met eieren en bonen in tomatensaus gaan we met z'n allen naar het strand. We stappen in dhow's, of worden gedragen, en gaan de wilde oceaan op.
De vissers moeten het zeil regelmatig bijstellen en halverwege de overtocht stranden we op een zandbank.
De Mozambikanen stappen uit en duwen de dhow los. Dolfijnen komen kijken en duiken snel weer onder. Meer nat dan droog komen we aan de overkant aan.
Hier worden we door de vriendelijke Mozambikanen aan wal gedragen. Om 09:00 zijn we in Inhambane. We gaan naar de markt, het internet café en wisselen nog wat geld.
Na een kop koffie op het terras worden we om 11:00 opgehaald door Andrew. De boten zijn uit het water gehaald wegens de harde wind. Na een lunch op de camping is het tijd om naar Vilanculos te gaan.
Goeie genade wat een weg, meer dan 5 uur rechte weg met wat asfalt om de gaten heen. De zandstrook naast de weg doet het nog beter.
Als we aankomen in Vilanculos gaat Andrew eerst naar de Baobab camping. Op de weg door het dorp komen we vast te zitten met de truck, rijplanken eronder en dan los proberen te komen.
Hebben de locals ook een attractie gehad. Na het wegrijden schiet een rijplank het zand in en moet uitgegraven worden. Omdat er geen schep is doen de jongens dat met de handen. Gelijk komt er een schorpioen boven en het wordt duidelijk dat we in Afrika zijn.
Als er op de camping komen eerst een inspectie van de douches en toiletten, hier komt echter geen water uit de kraan dus vertrekken we weer.
We gaan naar de campsite van Tina en Josef waar we in het donker de tenten opzetten. Maurice maakt een traditional diner met nshima en stew. 's Avonds komt Jamie uitleg geven over de excursie mogelijkheden. We kunnen 1 dag naar Magaruque.
Een 2 daagse excursie is niet mogelijk, er mag niet meer gekampeerd worden op de Bazaruto archipel en de accommodatie is enorm in prijs verhoogd ( overheidsmaatregelen). Ook is de wind te sterk om zo ver te zeilen.

Vis transport

Dhow

Donderdag 25-09-2008:

We slapen redelijk uit en gaan om 09:30 naar Sail a way.
Jamie legt ons uit hoe de dag zal gaan en deelt de snorkel spullen uit. We gaan naar Magaruque island om te snorkelen, lunchen en luieren. Al varend krijgen we koffie en thee.
Als we na een dik uur zeilen op het eiland aankomen, gaat iedereen snel het water in, ik krijg nog wat instructies van Christien en dan hup: snorkelen.
Ik zie een vis en nog een. Dan stoot ik mijn knie aan een oesterbank, oeps, ff kijken, ik schrik ervan, ziet slecht uit.
Ik ga uit het water en wordt aan de kant opgevangen door Gomez. Als we terug willen gaan naar de wal, komt Carla aan. Zij heeft haar hand gestoten. Samen gaan we naar de wal en daar worden we door Jamie en Arjen opgevangen. Met de jeep van Jamie gaan we naar het hospitaal, ik krijg 4 hechtingen en de hand van Carla wordt verzorgd. We moeten beide 200 meticais betalen ( ongeveer 6 euro).
Het hospitaal in Vilanculos ziet er oud uit maar wel verzorgd en alle materialen die gebruikt worden komen uit de verpakking. Morgen moeten we terug voor tabletten en een tetanusspuit. We gaan met z'n allen terug naar de campsite waar Maurice een lunch klaar heeft staan. Het is 14:00 uur als ik Jamie vraag om de crew te bellen om te vertellen dat we in orde zijn.
Met de 17 personen die zijn achtergebleven is ook alles goed, alleen heeft de boot de wij mee terug genomen hebben alle bestek aan boord voor de lunch. De snorkelaars hebben een fantastische ervaring gehad en meer dan heerlijk gegeten, vis, krab, aardappels, brood en rijst met heel veel garlic, alles gemaakt op een houtskool vuurtje.
Op de terugvaart wordt er nog verse popcorn gemaakt op de boot. Nu de reisverzekering bellen en de vakantie dokter, alles goed gedaan en morgen bellen welke tabletten ik krijg.
Dan rusten en douchen voordat de groep terug komt. Na het eten drinken we aan de bar wat en kletsen nog wat na, om 22;30 ga ik moe naar bed.