Vakantie 2010

Rondreis door Namibie

& het Kgalagadi Transfrontier Park - South Afrika met een 4x4 :

Deze reis hebben we gemaakt in het voorjaar 2010

 

 

Namibië is voor Europese begrippen een groot land, ongeveer 25 keer zo groot als Nederland (en 4 keer zo groot als de UK) met slechts 1,8 miljoen inwoners. Namibie ligt aan de Zuidwestkust van Afrika en heeft met meer dan 300 zonnedagen per jaar een prettig warm en droog zomers klimaat
Namibie biedt een enorme diversiteit: ongerepte wildparken, uitgestrekte woestijnen en vlaktes, kilometerslange zandstranden, maar ook bergen en plateau’s als het Waterberg plateau en natte delta’s met rivieren en moerassen. Er leven grote kuddes antilopen als koedoe’s en springbokken, maar ook bijvoorbeeld zebra’s, (woestijn)olifanten, nijlpaarden, en talloze vogels (630 verschillende soorten) zijn er te vinden. Daarnaast leven er talloze andere dieren op de uitgestrekte vlaktes, waaronder roofdieren zoals leeuwen, cheeta’s, hyena’s en luipaarden. En aan de kust vind men o.a. zeeleeuwen, pinguïns, pelikanen en dolfijnen.
De vriendelijke bevolkingsgroepen met elk hun eigen eeuwenoude gebruiken en tradities leven een vreedzaam bestaan in het als veilig en stabiel bekend staande Namibië.

Geschiedenis
De allereerste mensen in het huidige Namibië zijn vermoedelijk de San of bosjes-mensen geweest. Latere lokale inwoners waren de Nama en de Damara bevolking.
Daarop volgden ook de Ovambo en de Herero stammen. Jarenlang is Namibië door de ontdekkingreizigers vermeden als gevolg van de moeilijk te benaderen grillige kust, met daarachter de droge en dorre woestijn.
Pas in de 15e eeuw zetten Portugese ontdekkingsreizigers voet aan wal. Daarna werd Namibië weer gemeden en pas in de 19e eeuw vestigden de eerst
Europese missionarissen zich, waarna het een onderdeel van Groot-Brittannië werd. In 1883 kocht een Duitser grote stukken land en niet veel later werd het een Duits protectoraat SüdWest Afrika genaamd.
In de periode daarna volgden vele veldslagen met de lokale bevolkingsgroepen en de Zuid-Afrikaanse boeren, welke rond 1920 het bestuur overnamen en het in 1980 het apartheidsbestuur introduceerden.
Na een vrijheidsstrijd welke werd geleid door de SWAPO, is pas in 1990 is de onafhankelijkheid uitgeroepen en werd het huidige democratische Namibië opgericht.
Geografie
Namibië is een droog land met grote geografische verschillen. Grofweg kan het land verdeeld worden in 4 geografische gebieden: de Namib woestijn met haar kustvlaktes, het centrale plateau, de kalahari sands en het dichtbegroeide bushveld van de kavango en de caprivi
De Namib woestijn is minstens 80 mln. jaar oud en strekt zich uit langs de gehele Atlantische kust en bestaat uit rotsplateaus en metershoge rode zandduinen, waar verassend genoeg vele unieke planten en dieren voortkomen, welke zich volledig aan het klimaat hebben aangepast.
Hoe meer men naar het noorden gaat, des te groener en begroeider het wordt. Richting het oosten vindt men de hogere bergplateau’s, waarna de kalahari begint, die zich uitstrekt tot ver in Botswana. De Caprivi wordt gekenmerkt door de delta’s: moerassen en rivieren die door een bosrijk gebied stromen. Hier leven dan ook vele vogels, nijlpaarden en krokodillen.
Bevolking
De bevolkingsdichtheid in Namibië is zeer laag met minder dan 2 mensen per km².
De Owambo is de grootste bevolkingsgroep en leeft in het centrale noorden van Namibië. Zij beoefenen gemengde akkerbouw en veeteelt, maar zijn ook bekwaam in houtsnijden, pottenbakken en het maken van handgeweven manden.
Rondom de 400 kilometerlange grensrivier met Angola (de Okavango), leeft de Kavango bevolking. Zij leven voornamelijk van de visvangst, maar hebben ook vee en verbouwen maïs, en sorghum.
In de Caprivistreek leven de Caprivians en de in het Omaheke gebied levende Herero zijn een trots volk waarvan vrouwen nog in kleurrijke Victoriaanse jurken lopen.
In de Kunene regio leeft het traditionele nomadenvolk: de Himba’s, waarvan de vrouwen bekend staan om hun ongebruikelijke traditionele kledingstijl, gekenmerkt door de intrigerende haardracht en hun donkerkleurige ingesmeerde huid
De bosjesmensen ofwel de San bevolking zijn jagers en verzamelaars en leven in de afgelegen gebieden van Oost-Namibië en de kalahari woestijn. Zij zijn grootse verhalenvertellers en uitten zich heel expressief in muziek, mimiek en dans.
Ruwweg geschat leven er ook ongeveer 100.000 blanke Namibiërs, wiens voorvaderen uit Europa kwamen.

Links van aanbieders

 

 

Out in Afrika

 
Terug