Verslag van onze rondreis door Namibie

en het Kgalagadi Transfrontier Park

onze route

Zondag 16 mei
Nog een rondje met de honden, lekker aan de fiets en dan gaan ze naar het pension. Tara loopt al naar haar hok en Hermina mag haar al aanhalen. Luca zag het niet zo zitten. Maar alez, ook voor hun 4 weken vakantie. Thuis nog de laatste check, wat koffie en dan komt pa ons halen. We gaan om 11:30 naar Aken, daar drinken we nog gezamenlijk een kop koffie en dan naar gleis 9. In de ICE zit er iemand op onze gereserveerde plaats, kijkt ook nog blöt. In 2 uurtjes zijn we in Frankfurt Flhf, groot! We eten een kleinigheid en checken in. Na de douane valt me het shopping gedeelte tegen. Schiphol heeft heel wat meer te bieden. Controle, jaaa, John wordt weer extra gecontroleerd. Dan punktlich om 20:10 de lucht in. We zitten nog niet goed en wel of er wordt een redelijk diner geserveerd. WE hebben 4 stoelen naast elkaar met zijn tweetjes. Dus slingeren we ons om de armleuningen heen en proberen wat te slapen. Af en toe word ik wakker als een arm of been inde verdrukking komt. Ploep, om 03:30 gaat het licht aan en wordt er een ontbijt aangerukt. Broodje is niet echt geslaagd maar de yoghurt gaat er goed in.

 

Maandag 17 mei
We landen netjes om 05:08 en via de douane Namibië in. We zijn in Windhoek, de hoofdstad van Namibie. Een stad met vele Duitse koloniale invloeden. Een chauffeur van KEA staat al op ons te wachten. Als er nog 2 dames zijn gaan we naar Windhoek. KEA gaat pas om 07:00 open maar voor vroege gasten is er al iemand om 06:30. We krijgen eerst het papierwerk van de auto en gaan dan de auto laden met de medewerker van KEA. Campingspullen, dekens, hoe werkt de tent, reserve wielen, band wisselen, druk van de banden, wat is 2H en 4 L, alles wordt uitgelegd. Dan gaan we voor een 4x 4 testdrive, we rijden kort de stad uit en op een ruig terrein ff testen. Oké, van ons mag het. Als we terugkomen, controleren we de auto nog aan de buitenkant en dan gaan we naar Maurea Mall. Bij Woermann en Brock doen we de eerste boodschappen. Bij het afrekenen krijgen we hulp van 1 caissière en 3 inpakkers. Als met hulp van 1 inpakker alles in de auto staat, gaan we een broodje eten. Om 13:00 gaan we richting Terra Africa, een kort ritje tot de bestemming van vandaag. Na het warme welkom gaan we rechtsreeks onder de douche en slapen. Om half vier zijn we weer een beetje mens en gaan de bagage ordenen. Dan de auto, alles op een goede plek leggen, we zijn er klaar voor! Een glaasje witte wijn op het terras hebben we nu wel verdiend. Het wordt snel donker en koelt behoorlijk af. Na een voortreffelijk diner genieten we nog ff op het terras van Terra Africa, een smaakvol ingerichte guesthouse waar her en der kunst ten toon staat.

auto ophalen

kea
Terra Afrika Gravel road

Dinsdag 18 mei

Heerlijk ontbijt en om 07:00 gestart. We gaan via de B1 richting Rehoboth, een slaperig stadje net na het ……….. hoogland. We kopen de vergeten spullen bij Woermann en Brock, dit filiaal lijkt groter en beter gesorteerd dan in Windhoek. ( in windhoek is de beste winkel Checkers) John koopt een zalfje voor zijn stijve nek ( overgehouden aan de comfortabele nachtvlucht). Bij W&B nog naar het toilet gegaan, de deuren zijn er allemaal uit, maar ff ervoor gezet, de kranen zijn allemaal los maar er komt water uit. Omdat er wat jeugd rond de auto hangt, blijven we niet te lang in deze trieste stad. Het landschap is uitgestrekt en weids, onbewoond. Af en toe komen we een tegenligger tegen ( heel af en toe), voor de rest niets, nada, nothing geen enkel teken van menselijke aanwezigheid. Wel zien we overal telefoon en stroom palen. We volgen de B1 richting Mariëntal, vlak er voor gaan de linksaf de C20 op naar Stampriet. De C20 is ook nog verhard. De C15 is gravel met een goede conditie. De Auob lodge is een driesterren lodge nabij Gochas, www.namibialodges.com  De droogstaande Auob rivier heeft de lodge haar naam gegeven.  De Auob lodge bereiken we om 14:00 zodat we om 15:00 de game drive mee kunnen doen. We zien giraffe, zwart wildebeest, gemsbok, kudu, rotsdassies, een waterbok en 2 zebra’s. We genieten van een sundowner op een rode heuvel. Voordat we terug rijden naar de lodge trek ik een trui en een jas aan, het is wennen hoe snel hier de temperatuur daalt als de zon onder is. De lodge ligt op het terrein van een grote boerderij, 20.000 ha waarvan een helft cattle is en de ander helft game. De grote baas is een Zuid Afrikaner, Johan van der Meer, volgens de gids. Hij heeft een groot woonhuis midden op het landgoed. Als we terug zijn bij het lodge eten we mee. Een heerlijk 3 gangen menu en daarna nog zang en dans van de serveerster. We vertellen wat zuidafrikaans met de barman en wat Duits met gasten van de lodge. Dan gaan we om 20:00
 

Woensdag 19 mei
John maakt me om 05:00 wakker en vindt dat we maar op moeten staan. Eerst een heerlijke douche in het keurig verzorgde ablution bloc. Er is heet water en veel water. John heeft de koffie klaar en na het ontbijt ruimen we de tent op, helaas kunnen we de dekens er niet in laten en moeten we alles eruit halen. Prettig dat we de flightbags hebben om het beddengoed in te doen. Om 07:00 vertrekken we richting Zuid Afrika. We gaan naar het Kgalagadi Transfrontier Park. De boeking in het park is niet zoals gepland omdat de parkenraad in zuid afrika alles in de verkeerde volgorde heeft geboekt. Nou ja, het is haalbaar dus we zien wel. Het park , op de grens met Botswana en Namibie ,is 2 keer zo groot als het Kruger Park. En bekend om de karakteristieke rode zandduinen van de Kalahari (semi) woestijn. Onderweg zien we een van de eerste Acaciabomen met een wevernest erin. Na 185 km gravel komen we bij Mata Mata. De ingang van het park is tevens de grens. Hier halen we eerst de stempels en de permit voor het Kalahari Gemsbok NP. Dan nog 130 km naar Tweerivieren, geen rivier te zien. De eerste 100 km in het het Kalahari Gemsbok NP is veel groen, begroeiing en hoogte verschillen. We zien 3 cheeta’s, blue en red wildebeest, een yellow mongoose, jakhals en veel gemsbokken. Bij aankomst in Tweerivieren moeten we de klok een uur vooruit zetten. Als we op de campsite aankomen eerst stoffen en dan een koud biertje uit onze eigen koelkast. Vanavond eten we een eigen gemaakt diner, vooraf tomatensalade, als hoofdgerecht namibische boerenworst met witte bonen in tomatensaus en als toetje yoghurt. Lekker rood wijntje erbij, kampvuur aan, hoe goed kun je het hebben! Het koelt weer snel af en vannacht is het echt koud.

Bed opmaken Ons huis en haard
Op weg naar Mata Mata Mata Mata

Donderdag 20 mei
Eerst de permit ophalen bij de gate en dan van Tweerivieren naar Nossob. De weg naar Nossob is gedeeltelijk afgesloten zodat we eerst richting Mata Mata rijden. Bij Auchterlonie gaan we rechts richting Nossob. We stoppen bij Melkvlei om iets te drinken en dan verder. Vanaf Jan se draai tot Dikbaardskolk, een bumpy road is er niets bij vergeleken. De bumper valt er al bijna onderuit en John moet een cabletyre lenen van een Zuid-Afrikaner. Always Handy zegt de vrouw van de Zuid-Afrikaner. Weet ik denkt Hannie, John zou na de zomervakantie Oostenrijk /Italië nooit meer van huis gaan zonder tyraps. Maar alez, we zetten het wel op de inpaklijst erbij. Vanaf Dikbaardskolk  en de cabletyre gaat het een stuk beter, alleen zien we nog steeds geen Kalahari leeuw. Wat we wel hebben gezien is vogels, black jacked jackal, blue en red wildebeest, gemsbok, springbok, struisvogels. We zijn op tijd in Nossob en maken ons camp klaar, John controleert de auto en ik doe een wasje. Vannacht kunnen we wild spotten in de hide out. Tot straks.
Na het diner van spek, eieren, gegrilde paprika en tomaat, onder het genot van een wijntje zitten we nog lekker bij de BBQ. Door de kolen en het hout is het lekker zitten, het koelt hier minder snel af. ’s Avonds naar de hide out, we zien een black jacked jackal, die vertrekt omdat een dozijn ogen hem zitten te begluren. Wachten………………..wachten………………….wachten……………………….gaap……………gaap………………dan veel kleine jackals, dan weer wachten……….wachten, we gaan naar bed!

 

Vrijdag 21 mei
De grond is vochtig als we opstaan, we maken ons ontbijt en ruimen op. John vertelt met de buurman, deze heeft 3 maanden per jaar vakantie, sheriff germiston south, S. T. Van Der Merwe.  Hij geeft z’n kaartje af als we eens willen boeken. Als de zon goed en wel op is gaan we op pad naar Mata Mata in het Kalahari Gemsbok NP. Er is niet veel wild te zien, wel is de Kalahari een groot park met veel verschillende soorten begroeiing, vlak en heuvels, droog en groen, rood en geel zand, vooral uitgestrekt en ’s nachts koud, overdag heet, bomen struiken en gras. Voor de kou heb ik een t shirt, hemd en trui aan, om 11:00 gaat de trui uit en om 13:00 het hemd. Richting Mata Mata zien we een kudde van 15 giraffe. De weg tot de afslag naar Mata Mata is slecht, daarna wordt de weg weer goed. Samengevat is de weg van Tweerivieren en Mata Mata goed, de rest van de weg is veelal wasbord. We zien nog gemsbok, wildebeest, zowel blue en red, springbok en de 3 cheeta’s. De moeder heeft een band om. Het wordt tijd voor een telelens, want ze liggen onder een struik, met het blote oog niet te zien, alleen met een verrekijker.
Bij Mata Mata lever ik de permit weer in en gaan we tanken. Aan de receptie vraag ik voor een schroef, de verbredingstrip van het spatbord rechts zit los, de cabletyre is nu ook weg. De jongdame zal een technician naar de campsite sturen. Als we goed en wel op de plaats staan komt de jongeman al aan. John kijkt met hem wat het probleem is en hij zegt: oké I’ll fix it. 20 minuten later zit het ding weer hartstikke vast en heeft John een reserve bout. Met een stapel t shirts en 100 rand betaalt John onze helper. Ik ruim de auto weer eens op, alles is door elkaar gerabbeld, een 5 liter can water is kapot gegaan. Gelukkig droogt het hier snel. Onze auto staat 3 meter van het hek af, vanavond hebben we onze eigen hide out. De ingang van de tent hebben we zo neer gezet dat we vanuit bed het waterhole in de gaten kunnen houden. De BBQ staat een meter van het hek af, John gaat de lamsteak grillen. Verder is iedereen op de campsite hier met kleine kinderen relaxed aan het BBQen. De temperatuur is om 18:00 Afrikaanse tijd nog aangenaam. Tafel en stoelen staan klaar, laat het wild maar komen.
De wijn bevriest in de metalen glazen, koffie gemaakt, smaakt lekker en houdt je warm. 1 jackal en 1 gemsbok komen kijken. We kruipen in de tent en kijken nog 5 minuten naar het waterhole als onze ogen in slaap vallen.
De imposante Kalahari leeuw ( met zwarte manen) heeft zich nog niet laten zien!

Diner voorbereiden Wilde beest
Vervolg