Dag 12

Na het ontbijt en de groepsfoto gaan we op weg naar Zimbabwe. Uitchecken aan de grens van Zambia, er staan rijen vrachtwagens. De douane beambte is aardig en snel. Het wachten is nu op de landrovers uit Zimbabwe. Het duurt een tijdje en we genieten van een troosteloos uitzicht. Als de bagage is overgeladen in de landrovers, gaan we inchecken in Zimbabwe. Ook dat verloopt redelijk snel. Dan rijden we naar Mana Pools. Het landschap is dor en dood, heet en droog. Pas als we kort bij de camp site zijn komt er leven in de brouwerij. Olifanten, apen, waterbokken, buffels, impala en nog meer apen. Hippo's in het water, een duikervogel.
De tenten met stretcher staan klaar en ook de tafel is gedekt. Na een drankje en popcorn gaan we aan een candlelight diner. Soep, vis met bloemkool en frites en pudding na. Nu niet afwassen, alles wordt voor ons gedaan, het begint op vakantie te lijken.

Dag 13

Om 05:30 op voor ontbijt met cereals, warme pap en grapefruit. Om 06:00 vertrekken we een rijden een stuk de bush in. Als we uitstappen gaan we  wandelen, zoekend naar wild struinen we door het open veld en door het dichte struikgewas. We zien impala, waterbokken, kudu etc. Als we opeens een buffel zien, die opstaat en on allang gezien had, spoeden we ons de bosjes in. Via een omweg bereiken we veilig de camp site.
Als iedereen terug is, genieten we van een heerlijke brunch. Groentetortilla, worstjes en salade.
Om 15:00 gaan we op weg voor de kano tocht. Dick spot nog een leeuw zodat we de hele kar met kano's achteruit zetten voor een goed shot. Dan is het moment aangebroken om in de kano's te stappen. Bono,de gids gaat voorop met Peter, Dick en Monique, John en Hannie, Wim en Ans, Philomén en Angela.  Het is de bedoeling dat we de gids volgen, wij sturen echter gelijk richting Zambia en worden snel door Bono teruggeroepen. Het duurt ff voordat we snappen hoe het sturen werkt, we raken 2 keer de wal en raken licht gestresst. Dan wil John een foto maken als de steen voor ons de ogen en mond open doet. Alle peddels het water in en als een speer ervan door. Maar eind goed, al goed, we komen droog aan op de camp site. John is weer heeeeeeeeel blij met me.
Karin, de reisleidster is jarig en de koks hebben een verjaardagsdiner en een echte taart voor haar klaar gemaakt.


Dag 14

Vroeg opstaan gaat nu automatisch en na de cereals gaan we de landrover in voor een game drive. Het gebied is weer heel anders dan Kafue. We zien 2 van de pools waar altijd water in staat. Hippo's, crocs, buffels, zebra, waterbokken, kudu, impala, eland en mareboe
Dan om 10:30 brunch en siësta tot de volgende game drive.
De siësta wordt verstoord door 2 olifanten, ze banjeren op hun dooie ooie door het camp. Snuffelen eens aan een tent en stappen langs de kano's weer het water in. De rust is verstoord en iedereen begint weer te kwebbelen. Na de thee en koffie met koekjes  beginnen de activiteiten weer.
We game met Johannes game driven. We rijden langs de pools en stretchen af en toe de benen. Als we bij een kleine pool aankomen steekt een leeuw z'n kop om de boom. Oeps, we waren net naar de hippo's aan het kijken. We blijven een tijdje kijken naar de leeuwen bij de boom en de hippo's in het water. Dan wordt er besloten om naar de andere kant te rijden en we rijden een stuk om. Vanuit de andere kant komen 3 mannetjes kudu drinken aan de pool. De leeuwen kijken toe, maar blijven lekker in de shaduw liggen. Op de terugweg stort 75 mtr voor ons een boom over de weg. Met luid gedonder en geraas en heel veel stof.
Dan douchen, heerlijk eten en na de briefing naar bed.

Dag 15


Op tijd op om wat spullen in de handbagage te doen en ontbijt met sprek en ei. Om 06:45 naar de air strip en wachten op het vliegtuig. Na een bumpy flight wachten we op de luchthaven van Kariba op het busje. We ontmoeten enkele dames van een zwemteam uit San Diego. Ze zijn hier op vakantie, 3 van de dames hebben hie tot voor 7 jaar terug gewoond. Als ze moeten inchecken voor vertrek uit Zimbabwe word het best emotioneel, de gesprekken met de dames maken best indruk.
Als het busje komt gaan we naar de boor in de marina, omkleden en zonnen. Met de houseboot varen we naar Rhino camp. De vaart duurt ongeveer 5 uur. Iedereen houdt na het eten siësta. De bagage is gelukkig ook mee gekomen. Als we bijna aan wal zijn kunnen we de chalets al zien liggen. De schoonvader van Jenny heeft dit met eigen handen gebouwd. Aan wal en na de nodige ooh's en aah's krijgen we de instructies. We mogen in het donker nergens zelfstandig naar toe, in geval van nood kun je vanuit je chalet op een fluitje blazen en  dan zal er hulp komen. We hebben chalet nr 6, met open douche en wc. Geheel in safari stijl en een slaapkamer met uitzicht op lake Kariba. John ontdekt al gauw ons huisdier, Dorothe, een hagedis van 50 cm. Als wij ons settelen en douchen kijkt ze rustig toe.
Om 19:30 worden we opgehaald voor het diner. In het donker mogen we niet alleen uit het chalet en moet dit altijd onder gewapende bewaking gebeuren.
Eerst een drankje bij het kampvuur en dan aan tafel, mooi gedekt en sfeervlo velicht. Na het eten nog koffie of thee. John krijgt en kop met een spin erin en heeft het helemaal gehad. Na de koffie gaan we in shifts ( met bewaking) naar onze chalets. Dan heerlijk, wat privacy. Dorothe slaapt en houdt vannacht de wacht over ons.

Dag 16

Tromgeroffel maakt ons wakker, dit zal de komende dagen het teken zijn dat er gegeten kan worden of dat we moeten opstaan. Na wat pap of toast met jam gaan we met z'n tweeën vissen. Funnyboy is onze bootsman en we gaan met de speedboot Lake Kariba op. Aanleggen gebeurt gewoon aan een van de versteende bomen. Eerst wordt er aas gevangen en dan gaan we tiger fishen. Volgende week is er een internationale wedstrijd tiger fishing. John vangt 3 tijger vissen en na nog een vangst gaan we de wandelaars ophalen. Na de brunch gaan we naar het chalet om ons te schuilen voor de hitte. “s avonds maken we een game drive met Karin en Djenge. We lopen 2 uur maar vinden geen black rhino. “s avonds lekkereten, een paar gin en lemon en weer naar bed.

Dag 17

Vandaag is het bij ons thuis kermis. Wij staan echter vroeg op om vandaag de black rhino te vinden. We gaan om 06:30 op pad en we ien niks, oude sporen, nieuwe sporen, verse dung maar geen beest. Dan back, back, back, Djenge duwt Nienke naar achter. Nienke duwt mij terug  en hup, hup allemaal terug. Djenge heeft de black rhino gezien. Nienke heeft iets grijs gezien en ik heb niks gezien. De temperatuur loopt op en het wordt tijd om terug te gaan. Djenge is echter vastberaden om ons de black rhino te laten zien. Dan plots, de adrenaline gaat omhoog, zien we hem in het dichte struikgewas. Ik zie de oren en de snuit. We lopen tegen de wind in en zien ook z'n kont. Fotomateriaal levert het niet echt op, maar we hebben nu alle beesten van de big five gezien. Nu gaan we echt terug naar de jeep. John en ik hebben te weinig water bij ons en we hebben het echt héél heet! Bij de jeep snel in de koelbox voor een flesje water. John drinkt, giet gewoon in z'n keel, een blikje cola en een flesje water.
Als we terug bij het camp komen is John niet echt in orde, lunchen slaan we over. We gaan naar ons chalet en na een ORS laat ik hem met 2 flesjes water rusten en afkoelen. Ik ga terug om toch te lunchen. Weer terug in het chalet geef ik John nog een ORS en hij neemt een koude douche. Hij krijgt weer praatjes en we besluiten om toch me te doen aan de bootdrive. We nemen nu echt voldoende water mee. Onderweg naar de boot stoppen we om foto's te maken van Rhino 280 met haar jong ( 5 maanden). Ze was vanmorgen op bezoek in het camp en zette daar de boel aardig op stelten.  We staan een kwatiertje in de zon en dat komt John niet ten goede. Hij kotst naast de jeep en ziet lijkbleek. We gaan terug naar het camp waar Jenny ons al heeft horen komen. Tijdens de rit terug gooien we water over John maar het baat niet. Van Jenny krijgt hij een cola met suiker en water met ORS, een natte doek over z'n hoofd en nu drinken, drinken, drinken. We rusten uit op het bovendek en John rust uit op een matras. Hij kookt! Loei heet. Als het boven te warm wordt gaan we bij het kampvuur in de wind zitten. Steven, de chef, laat speciaal voor John en Dick, die nu ook ziek is, fruit brengen en daarna speciale kippesoep. Onder het eten wordt Martin ook onwel. Alle heren van de ochtend gamedrive zijn nu ziek. De dames zijn nog fit. Snel na het eten gaan we met het nodige water naar ons chalet.


Vervolg.