Hier volgt het reisverslag van onze reis

Zambia,Malawi,en Zimbabwe

Dag 1

Vroeg op en met de honden wandelen. Daarna samen naar het hondenpension, hier laten we Tara en Luca voor 3 weken achter. Als pap geweest is voor een controle rondje, gaan we ons klaar maken voor vertrek. Alles checken en dan om 13:45 naar schiphol. Het is druk op de weg maar het verloopt vlotjes. We zijn, geparkeerd en wel, om 16:45 op schiphol. Nu eerst een bakje  koffie en dan naar het verzamelpunt. Hier maken we kennis met de andere deelnemers van de reis. We checken gezamenlijk in.
Om 21:05 gaan we de lucht in met Kenia airways The Pride of Africa, na het diner de ogen dicht tot 03:30 als we gewekt worden voor het ontbijt.
Dag 2

We zijn om 06:15 in Nairobi. Hier drinken we echte Keniaanse koffie en reizen daarna door naar Lilongwe.
Het vertrek was gepland om 08:30. Toen zaten we nog zonder bericht te wachten. Om 08:50 kregen we bericht dat het nog 10, 20 of langer kon duren. Na het verhelpen van een technisch mankement vertrekken we dan om 10:00. De start heb ik gemist, ik was al onder zeil. Na weer een ontbijt landen we om 11:00 ( lokale tijd) in Lilongwe, hoofdstad van Malawi. Door de douane en bagage ophalen, eentje van de groep moet de reis zonder bagage beginnen.
Met een toyota busje gaan we naar het hotel. Het busje heeft een hoog flinstone gehalte, maar we komen heelhuids aan. Na het verdelen van de sleutels gaan we naar onze kamer, lekker douchen en dan aan de wandel.
Daar komen we snel van terug, het is bloedheet! Dan maar aan het zwembad een drankje pakken. We zitten heerlijk onder schaduw van een ficus boom! Thuis word dit geen succes maar hier is ie 6 meter hoog.
Om 17:00 de gezamenlijke borrel met voorstelrondje. Monique maakt een lijstje van de leeftijden en komt gemiddeld uit op 48,6. Dan maken we onze keuze van de menukaart, na wat nieuwe keuzes in verband met de keuken wordt er gegeten. Na het eten arriveert ook de truck ( deze had er al 's morgens moeten zijn) met de kok Shaddy en de chauffeur Dudu.

Dag 3

Om 06:15 ontbijt, heerlijk. Om 07:00 vertrekken we met de truck naar Zambia. Eerst nog ergens brood kopen. In Lilongwe kopen we bij de 7eleven de laatste Malawi kwachwa op. Voor 300 kwachwa kopen we een pakje kauwgom en 2 pakjes koekjes (noodrantsoen). De truck wordt geladen met de laatste boodschappen en dan, hup, echt op weg.
It's a bumpy road, onderweg kopen we nog houtskool en na een tijd rijden stoppen we op een camping voor de lunch. Daarna door naar Wildlife Camp, tenten opzetten aan de oever van de Luangwa en dan een drankje in de bar. Als Shaddy het eten klaar heeft wordt er smakelijk gegeten. Na de briefing is het tijd om naar bed te gaan, de eerste nacht in ons tentje. We liggen er om 22:00 in en zijn heel snel vertrokken naar dromenland.

Dag 4

Opstaan om 04:45 wassen en aankleden. Thee met koekjes en dan gaan we om 05:30 wandelen met Herman. Herman is ranger in South Luangwa en wordt vergezeld door Philomén, de bewapende gids. We rijden een stuk met de landrover en gaan dan aan de wandel. We zien olifanten, kudu, buffels, zebra´s, giraffes en heel veel vogels. Herman legt onderweg ook van alles uit over bomen, struiken en dieren. Als we langs de oever terug naar de landrover lopen komen er een paar buffels uit de struiken. We versnellen onze pas en de buffels gaan terug in de struiken. Als we 50 meter verder onder een grote boom uitrusten verschijnt de hele kudde buffels. Het zijn er wel 300, machtig mooi.
Als de groepswissel is geweest gaan we met Philomén II  aan de game drive. Ook nu zien we heel veel wild, van groot tot klein. Ook zien we de visarend die op de zambiaanse kwachwa staat.

De wandelsafarie is een ervaring die moeilijk is uit te leggen  
Op de foto's zijn we aan de wandel met onze gids en een bewapende ranger.
je ziet de Nijlpaarden zeer close en de Buffels die komen drinken
Van 16 00 tot ± 20 00 uur gaan we aan de night drive. Eerst dwars door het park game driven en om 18:00 stoppen om thee te drinken. Als we weer gaan rijden, de lichten aan en onze eerste night drive. We zien van alles: een civet kat, een varaan, een leeuw en als laatste een luipaard.
Voldaan gaan we terug naar de campsite waar we genieten van een traditioneel diner, compleet met hand was ceremonie. Na het eten gaan we met de jeep terug naar de camping, douchen en snurken.

Dag 5

Heel vroeg op, om 04:30. om 05:30 ontbijt en om 06:00 vertrekken voor de game drive. Onze gids Andrew ( hawk eye) en Sylvester (eagle eye) hebben er zin in. Ze spotten veel en zijn erg enthousiast. We zien Pel's fishing owl (zeldzaam) en allerlei andere vogels, nijlpaarden, zebra's, een Thornicroft giraffe, wrattenzwijnen, olifanten, apen, eekhoorntjes, manguste, marabu's. een leeuwin met haar gezin. En dan ziet “eagle eye”een luipaard en daarna “hawk eye”ook nog een luipaard. Super geweldig, onze dag kan niet meer stuk.
Sly en Andrew zijn nu 5 maanden als gids aan het werk, ze zijn erg enthousiast maar ook kundig en gedreven. Hierdoor zijn we 2 uur later dan gepland op de camp site, niemand hoor je klagen we zijn allang blij met zulke goeie gidsen.
De rest van de dag is vrij, we gaan echter met een klein clubje naar de textiel fabriek.  www.tribaltextiles.co.zm   dat op zo'n 20 km van de camp site is gelegen. Voordat we aan de rondleiding beginnen krijgen we een rondgang langs de kraampjes, waarbij direct verteld word hoeveel dollar alles kost. De fabriek heeft alleen en dak, waaronder de mensen werken. Ze tekenen met een maïspapje op een katoenen doek, inkleuren en daarna in de oven. Na het wassen en drogen de lijm eraf krassen en dan strijken. De verf wordt met de hand gemengd in emmertjes tot de kleur goed is.
We kopen wat souvenirs en gaan dan door naar het dorp. We hadden verwacht naar een dorp te gaan, in plaats daarvan brengt de gids ons naar een kraal. Hier woont een familie van ongeveer 72 personen in allerlei huisjes. Na door de headman begroet te zijn bekijken we de pompen de rest van et “dorp”. Alle kinderen zitten aan ons, schoon zijn ze niet maar wel happy. De meeste andere dorpen liggen langs de weg omdat er veel overstromingen zijn.  
Moe komen we terug in het camp waar Shaddy weer een heerlijke maaltijd heeft klaar gemaakt.  Helaas is er geen stroom en dan ook geen water meer. Ook geen koel biertje meer, dus nu echt met de kippen op stok.

vervolg