zambia malawi 2

Dag 6

Omdat we een lange reisdag voor de boeg hebben staan we vroeg op. Het is om 04:30 nog donker als John naar het toilet gaat. Hij wordt verrast door een nijlpaard en gered door de bewaker van de camp site.
Na het tanden poetsen, inpakken en tent afbreken volgt het ontbijt. Als we uitgewapperd zijn gaan we om klokslag 07:00 de truck in op weg naar Lluangwa bridge.
De weg van Mfuwe naar Lluangwa Bridge duurt 9 uur, we stoppen in Chipata om boodschappen te doen en geld te wisselen.
Again, it's a bumpy road.
Om 17:00 zijn we in bridge camp waar we volleerd de tent opzetten. Het terras heeft een mooi uitzicht. Roland is jarig en hier drinken we met z'n allen op.
Ook vanavond slapen we alleen in onze lakenzak, de slaapzak heeft tot nu toe alleen als matras gediend.

Dag 7

Vroeg op zit er nu echt in. We gaan met  10 personen kanoën. In een dubbele kano de Lluangwa rivier op. Het is mooi en heerlijk rustig. We gaan nog aan wal in Mozambique maar zien weinig croc's en hippo's.
Om 12:00 gaan we de truck in op weg naar Lusaka.
Onderweg is er een tsetse controle. Op een doorgaande weg staat een slagboom en hiervoor moeten we stoppen. Een man met een netje loopt langs de truck en controleert daarna de binnenkant van de truck op tsetse vliegen.
In Lusaka stoppen we bij Manda Hill, hier kunnen we internetten en wat boodschappen doen. We kopen waspoeder, want met onze zeep gaat het wel heel hard. Wim heeft ook z'n bagage terug vanaf het vliegveld en dan door naar Eureka camp.
Eureka camp site is een mooie camping met fijne douches en voldoende stroom. Als John de was heeft gedaan gaan we om 19:30 eten. Het is hier best fris en we kletsen nog wat na bij een vuurtje. We krijgen nog bezoek van 10 impala's en vannacht kunnen we de slaapzak goed gebruiken.


Dag 8

UITSLAPEN tot 06:00, inpakken e ontbijten. Nog ff naar Manda Hill voor een kop koffie met een croissantje en dan op weg naar Mukambi safari Lodge.
Als we lunchen aan de kant van de weg, krijgen we bezoek van 3 honden.
Bij Mukambi gaan we eerst naar de lodge waar een hippo op het terras ligt. Fred, de olifant loopt door de tuin en de warthdog met 3 jongen liggen lekker voorde deur. Na een paar koele pilsjes en heeeeel wat foto's gaan we naar de camp site.
Tent opzetten - douchen - eten en aan het kampvuur. Dan begint het te waaien, bliksem, onweer en regen. Druppels in de tent, zeil erover en gewoon de ogen dicht doen. Tot aan de ochtend blijft het wisselvallig.

Dag 9

Om 06:15 game drive, met de boot de kafue over en dan met jeeps verder. We komen in een groot gebied waar we geen andere bezoekers tegen komen. We zien kudu. Puku, impala, waterbok, warthdog, zebra, croc, luipaard en 5 cheetahs. Naast de vis arend zien we ook de lilac breasted roller.
Dan terug, tent snel afbreken, lunchen, afscheid nemen aan de lodge en op naar Lufupa.
Na 20 km stranden we rond twaalven in een poel op de weg. Takken eronder, oude slaapmatjes eronder, duwen, geen resultaat. We zitten hartstikke vast. Er wordt een afwatering gegraven, het reservewiel eronder en opkrikken die handel, geen resultaat. Voor en achter de truck staan we op de uitkijk als de mannen met vereende krachten de truck gangbaar proberen te krijgen. Helaas ook na uren, geen resultaat.  Karin gaat met Shaddy te voet op pad om hulp halen. Onbewapent en in de middagzon een hele onderneming. Om 16:30 staan we nog vast, water en verzamelde koekjes houden ons op de been. Dan, plotseling komt er een jeep met rangers langs. Ze bekijken het hopeloze zooitje en komen kijken wat het probleem is. Ook met hun hulp komt er geen beweging in de truck. Na overleg gaan ze hulp halen bij de gate of lodge waar Karin en Shaddy naar toe zijn.
Als het begint te schemeren komt ineens van alle kanten hulp, Karin en Shaddy met hulp vanuit Mukambi, de rangers en hulp vanuit Lufupa. Met een jeep achter de truck…………….. geen resultaat. Met twee jeeps voor de truck………..de kabel breekt maar de truck staat en blijft staan. Ook als alle mannen duwen en alle dames iedereen toeschreeuwen……………..de truck blijft op z'n plek.
Na Afrikaans overleg, wordt er besloten om de dames met de tenten en de handbagage al naar Lufupa te vervoeren. We gaan met z'n alle in 1 jeep en in het duister met volle vaart naar Lufupa. Tijdens de dollemansrit remmen we te laat voor een Black Mamba, heel indrukwekkend komt de slang voor de motorkap omhoog maar we raken nog net de staart. Dat kunnen we na vandaag nog wel aan, door en gas erop.
Als we aankomen is het hartstikke donker, maar we hebben al ervaring en de tenten staan in No time. Daarna vinden we de weg naar de bar, waar we een verdiend pilsje bestellen. Niet veel later arriveren de heren, smerig, uitgeput en moe. Maar………de truck is los!!! De heren zijn met de jeeps gekomen en net als we willen gaan eten arriveren Shaddy en Dudu met de truck. De groep is weer compleet en dan smaakt het eten nog beter. Helaas gaat de generator om 21:45 uit zodat we na een koude douche snel onder de wol kunnen.


De truck staat muurvast het gaat ruim 7 uur duren voordat we hier uit zijn de temperatuur is rond de 40 graden
Dag 10

Op tijd op en na een klein ontbijt de jeeps in, we gaan de hele dag naar de Busanga  Plains. Onderweg lunchen we in de vrije natuur.
Het eerste stuk is nog begroeid en veel waterplekken, meertjes en poelen. We zien niet veel wild, wat zijn we verwend. En dan zijn we in de plains, een onmetelijk uitgestrekte vlakte, echt een oneindig uitzicht. Voor, achter, links, rechts, alleen uitgestrekte vlakte.
Op de terugweg komen we 2 leeuwen tegen en de lastige olifant, waar we 's morgens ook al voor gevlucht waren.
Gezien: olifant, 2 leeuwen, witkop gier, allerlei vogels, waterbuffels, zebra's, puku, kudu, impala, waterbok
We zijn om 17:30 terug, een koud pilsje, eten, douchen en naar bed. Van onze groep gaan er nog 5 op een night drive, wij niet, het is goed geweest. Als we goed en wel slapen begint het weer te onweren en regenen.
Dag 11

Maandag 1 okotober, na een heerlijk uitgebreid ontbijt gaan we de truck in. Dan in cross country stijl naar de gate. Normaal is 60 km 3uur, wij doen er 2,5 uur over. We lunchen op de camp site van Mukambi en gaan dan op weg naar Lusaka. We stoppen nog bij een lokale winkel voor wat snoep en snacks voor in Zimbabwe.
Dit is de laatste avond met Shaddy en Dudu. We eten gebakken vis, rijst en 2 soorten groenten. Na de speeches nemen we afscheid van de crew. Iedereen blijft nog ff op, hier op Eureka camp is het een stuk koeler.

Vervolg.